Yunan askerine çiçek

Güncelleme Tarihi:

Yunan askerine çiçek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kırkpınar Güreşleri'ni izleyen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Pazarkule Gümrük Kapısı'ndan Yunan sınırına geçerek, Yunanlı askerlere çiçek verdi. Demirel, Bulgaristan'a da ‘‘Gelin, sınırları kaldıralım’’ çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Tarihi Kırkpınar Güreşleri'ni izlemek için geldiği Edirne'de, Pazarkule Gümrük Kapısı'ndan Yunan sınırına geçerek, nöbet tutan Yunan askerine çiçek verdi. Cumhurbaşkanı, Bulgaristan'a da ‘Sınırları kaldırılam’ çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Demirel, 637'nci Tarihi Kırkpınar Güreşlerini izlemek için dün beraberinde Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin ile Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Yücel Seçkiner'le Edirne'ye geldi. Ankara'dan uçakla Çorlu Havalimanı'na inen, daha sonra helikopterle Edirne'ye gelen Cumhurbaşkanı Demirel, Vilayeti, 3'üncü Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı'nı, belediyeyi ziyaret etti. Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Karaağaç'ta yaptıralan Lozan Anıtı, Lozan Müzesi ve Lozan Meydanı'nın açılışını yaptı. Fen Lisesi'nin temelini atan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Edirne Belediyesi'in Kırkpınar Güreşlerini sembolize eden Havuzlu Heykel'i açtı ve belediyenin kanalizasyon, yağmur suyu drenaj kanalı ve atıksu arıtma tesisinin inşaatını başlattı. Cumhurbaşkanı, programda yer almamasına karşın Türkiye'nin Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na da sürpriz bir ziyaret yaptı. Tampon bölgeyi geçen Demirel, burada Yunanlı askerlere bir buket çiçek verdi. Yunanlı askerler de Demirel'e teşekkür etti. Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanapulos da 13 Mayıs 1997 tarihinde Türk tarafına geçmişti.

BAYKAL'LA BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Demirel, 3'üncü Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Çetin Erman'ı da makamında ziyaret ettikten sonra belediyeye geçti. Burada Tarihi Kırkpınar Güreşlerini izlemek için Edirne'ye gelen CHP Genel Başkanı Daniz Baykal ile buluştu. Cumhurbaşkanı, Selimiye Camii'ni gezdi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin iki bloğuna da hizmete sokan Cumhurbaşkanı, Sarayiçi Güreş Sahasına giderek Kırkpınar Güreşleri'nin final karşılaşmalarını izledi.

Cumhurbaşkanı Demirel, Karaağaç'ta yaptırılan Lozan Anıtı parkı ve müzesinin açılışını da yaptı. Cumhurbaşkanı açılışta, ‘‘Türkiye'nin barışa yönelik politikası devam edecektir. Ama Türk halkının hakkını ve hukukunu her zaman koruyacağız’’ dedi.

Bütün sınırlar kalksın

Cumhurbaşkanı Demirel, Vilayeti ziyareti sırasında Vali Mehmet Canseven'den kentin sorunları hakkında bilgi aldı, daha sonra kaymakamlarını çağırarak ‘‘Bu bir çeşit teftiş. İlçelerinizin konularına vakıf mısınız onu öğrenmek istiyorum’’ dedi. Demirel, Lalapaşa'da Bulgaristan'a açılması düşünülen Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın henüz açılışa hazır olmadığını öğrenince, ‘‘Bunu Jelev'le çok konuştuk. Şimdi Jelev'in Cumhurbaşkanlığı süresi doldu. Bana selam gönderiyor. ‘Hamzabeyli'yi nasıl olsa Süleyman Demirel açar' diye düşünüyordu. Şimdi böyle bir de itham altındayım. Bana sorarsanız ‘Gelin bütün sınırı kaldıralım' diyorum. Bana dik dik bakıyorlar. Bizim bir korkumuz yok. 15-20 yıl sonra bütün Balkanlarda sınırlar kalkacak. Bu olmazsa kavga çıkar. Bulgaristan'la artık dostuz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!