Yükselen sular ilçeyi sivrisinekten kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Yükselen sular ilçeyi sivrisinekten kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2010 11:14

Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin yükselmesi ilçeyi her yıl yaşanan sivrisinek istilasından kurtardı.

Haberin Devamı

Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Beyşehir Gölü'nde geçen yılın Temmuz ayında 3 milyar 431 milyon 300 bin metreküpe ulaşan su miktarı, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 807 milyon 900 bin metreküpe yükseldi.

Göldeki su miktarının son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını anlatan yetkililer, Temmuz 2010 itibariyle de, 1123 metre civarında kot oluşmasında, izlenen sulama politikalarının etkili olduğunu belirtti.

Sulama için gölden Konya Ovası'na su verildiğini de ifade eden yetkililer, çıkışa karşın yağışlı periyot nedeniyle göle girişin de fazla olmasıyla su miktarında artış yaşandığını kaydetti.

Beyşehir Birliği Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, özellikle haziran ayında etkili olan yağışlarla göldeki su seviyesinde artış gözlemlendiğini söyledi.

Göldeki doluluk oranının artmasına çok sevindiklerini ifade eden Tan, “Son yağışlar ve DSİ'nin başarıyla uyguladığı sulama politikaları bu artışta etkili oldu. Göl'de 1122 metre 40 santimetre kotunun altına düşülmemesi sevindirici. Göl adeta yeniden hayat buldu. Bir yandan Konya Ovası'na su verilirken bir yandan da gölün doğal dengesi korunuyor” dedi.

DALGALAR GÖLÜ TEMİZLEDİ

Göldeki su miktarının 3.8 milyar metreküplere ulaşmasının Göl açısından inanılmaz güzel olduğunu vurgulayan Tan, şunları kaydetti:
“Göldeki su miktarı geçen yıl bu dönemlerde daha düşüktü. Gölde dalga oluşmadığı için göl kenarında bataklık, mezbelelik alan ve kirlilik oluşuyordu. Bu kirlilik nedeniyle önceki yıllarda ilçede sivrisinek istilası baş göstermişti. Ancak bu yıl göldeki su miktarının geçen yıla göre yaklaşık 500 milyon metreküp artarak 3.8 milyar metreküp seviyelerine ulaşması göle bambaşka kimlik kazandırdı. Şu anda gölde sürekli bir dalga oluşumu var. Bu dalgalar sayesinde göl kenarındaki bataklıklar, mezbelelik alanlar ve kirlilik yok oldu. Böylece buralardan üreyen sivrisineklerden de kurtulduk. Su seviyesinin artmasıyla oluşan dalgalar gölü temizledi. Şu anda herşey yolunda. Bu durumun kalıcı olması için herkesin el birliğiyle çalışması lazım.”

Göldeki kirliliğin ortadan kalkmasıyla ilçe halkının çok daha temiz bir içme suyu kullandığını da belirten Tan, Gölün kotunun sulama nedeniyle kesinlikle düşürülmemesi gerektiğini söyledi.

Tan, doğal güzelliklerin ve milli bir servetin yok olmaması için mücadele ettiklerini de sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!