Yükleme önemli

Güncelleme Tarihi:

Yükleme önemli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

SÜRÜCÜLERİMİZİN Trafik Yasası'nın 65'inci maddesine uymaları gerekir. Araçların yüklenmesi yönetmelikte belirtilen ölçü ve esaslara aykırı yapılmamalıdır. Sürücülerimiz, taşıma sınırı üstünde yolcu almamalı, taşıma sınırı aşılsın ya da aşılmasın dingil ağırlığını aşacak şekilde yükleme yapmamalıdır. Karayolu yapısı veya kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek şekilde yükleme yapan araçlara da yasa gereği cezai işlem uygulanmaktadır. Tehlikeli ve zararlı maddelerin gerekli izin ve tedbirler alınmadan taşınması da yasaktır.

Ağırlık ve boyutları bakımından taşınması özel izme bağlı olan eşyaların izin alınmadan yüklenmesi, taşıması ve taşıtılması, özellikle gabari dışı yük yüklenmesi, yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirilmesi de bu maddeyle yasaklanmıştır. Sürücülerin yükü, karayoluna değecek, düşecek, dökülecek, saçılacak, sızacak, akacak, kayacak, gürültü çıkaracak şekilde yüklenmesinde de cezai işlem uygulanır. Yasanın 65'inci maddesinde belirtilen diğer hususlar da şöyledir; Yükün, her çeşit yolda ve yolun her eğiminde dengeyi bozacak, yoldaki şeylere takılacak ve sivri çıkıntılar hasıl edecek şekilde yüklenmesi, Çeken ve çekilen araçlarla ilgili şartlar ve tedbirler yerine getirilmeden araçların çekilmesi. Sürücülerin görüşüne engel olacak, araçın sürme güvenliğini bozacak ve plakalarını, ayırım işaretlerini, dur ve dönüş ışıkları ile yansıtıcıları örtecek şekilde yüklenmesi de bu maddeyle yasaklanmıştır.

KURALLARA UYULMUYOR

Yasada neyin yapılması neyin yapılmaması açık bir şekilde belirtildiği halde, şehir içinde çalışan toplu taşıma araçları üzülerek ifade edeyim ki 250 bin lira fazla para kazanmak için taşıtın oturak sayısı dışında bir o kadar da ayakta yolcu almaktadır. Sürücü benim yolcu hakkım ruhsatta yazılı olan kadar deyip fazla yolcuyu almamazlık etmiyor, alıyor ve kanun yasağına uymuyor. Yolcu, dolmuşta oturacak yer yok deyip dolu dolmuşa binmemezlik yapmıyor, dolmuşun dolu olduğunu göre göre biniyor ve kuralı ihlal ediyor. Görevliler, fazla yolcu aldığı için sürücüye ceza uyguluyor ama yine de sürücülerimize para hırsı ağır bastığından şu güzel Antalyamızda halkımız dolmuşlarda, halk otobüslerinde tıka basa ayakta gideceği yere ulaşmaya çalışıyor ama her an trafik kazası riski taşıyarak, medenice yolculuktan uzak. Kazasız, belasız yaşamlar dileğiyle.

Konuk Yazar

Ahmet Erdoğan /Antalya Karanakil Vasıtaları Dernek Başkanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!