Yük gemisine baskın: Bin 150 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi

Güncelleme Tarihi:

Yük gemisine baskın: Bin 150 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2012 12:36

AVCILAR Ambarlı Limanı’nda bir gemiye düzenlenen operasyonda 50 konteynır içinde Mısır ve Tunus’tan matbaacılıkta kullanılan çözücü madde adı altında bin 150 ton kaçak akaryakıt bulundu.

Haberin Devamı

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kendilerine gelen "Uluslararası akaryakıt kaçakçılığı yapılıyor. Gemiyle Afrika ülkelerinden konteynırlarla akaryakıt getiriliyor. Madeni yağa gelen zamdan sonra kaçakçılık artmaya başladı" şeklindeki ihbar üzerine harekete geçti. Mısır’dan gelen bir yük gemisi Marmara Denizi’ne girdikten sonra takibe alındı. Gece yolculuğu sırasında da gece görüşlü termal kamerayla da izlenen gemi, Avcılar’daki Ambarlı Limanı’na geldi. Yükünün bir kısmı indirildiği sırada gemiye operasyon düzenleyen ekipler, resmi belgelerde matbacılıkta kullanılan çözücü madde taşıdığı yazan geminin varillerini incelemeye aldı. İlk varile bakan polis, çözücüye rastladı. Ancak ikinci varil açıldığında ise akaryakıtla karşılaşıldı. Araştırmaya devam eden ekipler, ilk varilden sonraki bütün varillerde kaçak akaryakıt olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine varillerden alınan örnekler EPDK’nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) 2 mobil laboratuvarında test edildi. Testin sonucu da sıvı maddelerin kaçak akaryakıt olduğuna onay verdi. Yetkililer, 50 konteynır içinde bin 150 ton kaçak akaryakıt olduğunu belirtti. White Spirite ve Solvent gibi maddelerin karışımıyla elde edilen akaryakıtın iki firma tarafından ülkemize getirildi belirtildi. Konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde şüphelilerin bilgisine başvurulacağı ve adı geçen iki firmayla ilgili işlemlerin yapılacağı bildirildi.

Örnek alınan numuneler incelenmek üzere TÜBİTAK’a bağlı Marmara Araştırma Merkezi’ne gönderildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!