Yücelen: Gönül ister ki partiler kapatılmasın

Güncelleme Tarihi:

Yücelen: Gönül ister ki partiler kapatılmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2001 00:00


İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, FP'nin kapatılması konusunda, ''Yüce Mahkemenin değerli üyeleri, Türk Milleti adına karar vermişlerdir'' dedi.

Bakan Yücelen, Hatay Vali Vekili Fethi Yorulmaz'ı ziyaret ederek ilin sorunları hakkında bilgi aldı. Yücelen, burada gazetecilerin FP'nin kapatılmasıyla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:

''Parti kapanmasıyla ilgili hiç konuşmadım. Konuşmamak da bir fikir beyanıdır aslında. Yüce Mahkemenin değerli üyeleri, Türk Milleti adına karar vermişlerdir. Ve Anayasa'mızda yazılı hükümlere göre karar verdiler. Tabii gönül ister ki demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partiler kapatılmasın. Ancak mevcut, hepimizin bağlı kaldığı ve kabul ettiği, hepimizin uyması gereken Anayasa'daki kurallar çerçevesinde demek ki bazı ihlaller oldu ki mahkeme üyeleri öyle bir karar verdiler. Bu neticeyi demokrasiye inanan hiç kimse doğru bulmadı. Ette siyasi partiler de kurallara uyacak. Bundan böyle TBMM'de bu konuda parti kapatmayla ilgili yeni bir çerçeve çizilebilir.''

Erken yapılan konuşmaların gerçeği değil, duyguları öne çıkaracağını savunan Yücelen, şöyle konuştu:

''Daha olay çok yeni. Dün kapatma kararı verildi. Bugün bu konuda yapılacak konuşmalar, ileri sürülecek fikirler, mantıktan ziyada hisleri yansıtabilir. Tabii 18 yıldır TBMM'de bulunan birisi olarak Fazilet Partisi'nin kapanmasından rahatsızlık duyduğumu belirtmek isterim. Ama mevcut kanunlara göre, Anayasa'ya göre herkes gereğini yapmıştır. Bundan sonra siyasi partiler de, Anayasa'da hukukumuza uygun davranışlarda bulunacaklardır.''

''HATAY'A DENEYİMLİ VALİ ATAYACAĞIZ''

Yücelen, bir gazetecinin 4 Nisan'dan bu yana Hatay'a vali atanmadığını anımsatması üzerine, şunları söyledi:

''Çok kısa sürede vali atamaları yapılacak. Hatay'ın dışında da boş bulunan illerimiz var. Ayrıca rotasyon için bekleyen arkadaşlarımız var. Ancak ben bir vali kararnamesi çalışması yapmadım.Başta Hatay olmak üzere boş olan illere deneyimli valiler atayacağız. Önümüzdeki hafta içinde vali atamaları yapmadan önce koalisyonu oluşturan siyasi partilerin bakanlarıyla da ve ilgili arkadaşlarla da görüşerek atamaları gerçekleştireceğiz. Şu anda belirlenmiş isim yok.''

Bakan Yücelen, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne Kocaeli Valisi Kemal Önal'ın atamasının, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve dün onaylandığını hatırlatarak, ''Pazartesi sabahı Cumhurbaşkanlığı'na sunacağız'' diye konuştu.

''HATAY SEL FALEKETİNİ ÇABUK TOPARLADI''

Sel felaketi zamanında Hatay'a devlet bakanı olarak geldiğini, şu anda İçişleri Bakanı olarak ikinci kez geldiğini kaydeden Yücelen, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Hatay sel felaketini çabuk toparladı. İki ay içinde önce kamu kurum kuruluşları arasındaki, daha sonra da devletin ve milletin kaynaştırılmasında görev yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Felaketin etkilerinin silinmesinden mutluyum. Burada gördüm ki köklü yatırımlar yapılması lazım. Reyhanlı Barajının hayata geçirilmesi lazım. Yarseli Barajının tamamlanması lazım. Ülkemiz büyük bir ekonomik krizi geride bıraktı. Ama hep beraber gördük ki ekonomik kriz ve tabii afette birinci etken, milletimizin birbiriyle saflarını sıklaştırması ve devletine güvenmesidir.

Hükümet olarak bu güvene layık olmaya çalışacağız. Hükümet üç partili koalisyon hükümeti gibi değil, tek partili hükümet gibi görevine devam edecektir. Buna da mecburdur. Vatandaşlarımızın güveni olduğu sürece hem içinde bulunduğumuz ekonomik durumdan hem de yatırımlara geçecek kadar geleceği planlamaya kadar her türlü konuda hükümetimiz gerekli çaba ve gayreti gösterecektir. Hatay'dan bütün millete seslenmek istiyorum: Hükümete şevk verecek olan, hükümeti çalıştıracak olan bizim vatandaşlarımızın sevgiyi paylaşması, vatandaşlarımızın hükümete güvenmesi olayıdır. Bugün bunun sağlanması,meyvelerini vermiştir. Önümüzdeki 3-4 aylık periyotta, Türkiye tekrar ileri ülke olma yarışına girecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.'' (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!