Yüce Divan korkusu

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan korkusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, kurmaylarına düşünceleri doğrultusunda bir ‘‘demokrasi paketi’’ hazırlamaları talimatı verdi. ‘‘Devlette Yeniden Yapılanma Paketi’’ adı altında başlatılan çalışmayı Çiller'in Danışma Şükrü Karaca ve Genel Başkan Yardımcıları Hayri Kozakçıoğlu ve Rıza Akçalı yürütüyor. Çiller'in de zaman zaman bilgilendirildiği ‘‘Demokrasi Paketi’’nde Genelkurmay Başkanlığı'nın doğrudan ‘‘sivil otorite’’ye bağlanması öngörülüyor.

Pakette, Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması ya da Başbakanlık'a bağlı ‘‘birim’’ haline getirilmesi öneriliyor. Çalışmada, askerleri tedirgin edecek bir uygulamaya da yer verilmesi dikkat çekti. Buna göre, askeri kamplar, lojmanlar ve orduevlerinin ‘‘halktan kopuk olduğu’’ belirtilerek, bu kuruluşların sivil halka da açılması için gerekenlerin yapılması öneriliyor.

YÜCE DİVAN

Çiller, TBMM tarafından Yüce Divan'a gönderilebileceği endişesini göz önüne alarak, pakete Yüce Divan'la ilgili bir bölüm de koydurdu. Milletvekilleri tarafından bir siyasetçinin Yüce Divan'a gönderilmesini engelleyecek değişikliğe göre, Yüce Divan Anayasa Mahkemesi bünyesinden alınarak Yargıtay'a bağlanacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Adalet Bakanlığı'nın denetiminden çıkarılacak. Kurula, bakan ve müsteşarların başkanlık etmesi sona erdirilirken, Yüksek Yargı organlarının başkanlarının seçiminde Cumhurbaşkanı'nın yetkileri de alınacak.

MECLİS SEÇSİN

Pakette, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) lağvedilmesi de yer alıyor. YÖK'ün antidemokratik bir yapılanma olduğu ve 12 Eylül'den izler taşıdığı vurgulanırken, üniversitelerde de mali ve idari özerkliğin sağlanması hedefleniyor. Demokrasi Paketi'nde yer alan en önemli önerilerden biri de yarı başkanlık sistemine gönderme yapıyor. Öneriye göre, seçimlerden sonra Başbakan Meclis'in oylarıyla seçilebilecek ve kabineye giren bakanların milletvekilliği de sona erecek. Böylece, bakanlarda dokunulmazlıklar sorun olmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!