Asil üye ne demek? YSK Sandık Kurulu içinde asıl üye nedir ve kaç kişiden oluşur?

Güncelleme Tarihi:

Asil üye ne demek YSK Sandık Kurulu içinde asıl üye nedir ve kaç kişiden oluşur
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2019 16:49

YSK'da sandık kurulları SEÇSİS üzerinden ilçe seçim kurulları tarafından oluşturulmaktadır. 6 asıl ve 6 yedek üyenin dışında bir de başkandan oluşan sandık kurulları, 5 siyasi partiden oluşmaktadır. Peki, YSK sandık kurulu asil üyesi kaç kişiden oluşmaktadır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Sandık kurullları, 1 başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşur. Sandık kurullarının kimlerden oluşturulacağı 298 sayılı Kanun’da tarif  edilmiştir. İlçe seçim kurullarınca son genel seçimlerde en çok oyu almış 5 siyasi partiden o ilçeye ait her bir sandık için 1 asıl 1 yedek üye
bildirmeleri istenir. Elektronik ortamda alınan bu veriler SEÇSİS’e işlenir ve sandık kurulunun 6 üyesinin 5 tanesi siyasi partiler tarafından belirlenmiş olur.

Sandık kurulunun, ikamet ettikleri muhtarlığın (asıl kayıtlı oldukları) seçmen listelerindeki isimleri karşısına sistem tarafından otomatik olarak şerh düşülmekte ve sadece görevli oldukları sandıklarda oy kullanmaları sağlanmaktadır.

Sandık kurulu, şehirlerde bir devlet memuru asıl üyesi, beş siyasi parti asıl üyesi olmak üzere 6 asıl üye, 6 siyasi partili yedek üyeden oluşur. Köylerde ise, seçilecek bir üye köy ihtiyar meclisi üyeleri arasından çekilecek ad çekme ile belirlenir. Ad çekmede adı ilk çıkan asıl, diğeri yedek üye olur.

Haberin Devamı

Sandık kurulu başkan ve üyelikleri için ad çekme işlemleri, ilçe seçim kurulu huzurunda, bu kurulun başkanı tarafından yapılır (298/23-8).

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!