Yorgo'yu sarsan haber

Güncelleme Tarihi:

Yorgoyu sarsan haber
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2011 13:48

Ekonomik krizin siyasi krize dönüştüğü Yunanistan’da hükümet, referandumun iptal edildiğini Avrupa Birliği'ne bildirirken, Başbakan Yorgo Papandreu bugün mecliste yapılacak güvenoylaması öncesinde muhalefetten gelen istifa çağrısıyla sarsıldı.

Haberin Devamı

AB'nin yeni kurtarma paketinin halk oylamasına sunulması kararından vazgeçen Yunanistan Başbakanı Papandreu, referandumun iptal edildiğini Maliye Bakanı Evangelos Venizelos aracılığıyla AB'li yetkililere bildirdi.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Venizelos, Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn Ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile yaptığı telefon görüşmesinde, refarandum planından vazgeçtiklerini aktardı.

Açıklamada, “Venizelos, muhataplarını referandum yapılmayacağı kararı konusunda bilgilendirdi” denildi.

MUHALEFET İSTİFA TALEBİNDE ISRARCI

Papandreu parlamentoda yapılacak oylamada muhalefetin pakete destek vermesi halinde referanduma gerek olmayacağını söylemişti. Ancak ana muhalefet partisi lideri Antonis Samaras başbakanın istifasını talep ederek, erken seçim çağrısında bulundu. Bu gelişmelerin ardından gözler bugün mecliste yapılacak kritik güvenoylamasına çevrildi.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı'nın referandum kararı Avrupalı liderleri öfkelendirmiş, paketin reddedilme olasılığının yüksek olması nedeniyle uluslararası borsalarda keskin düşüşler yaşanmıştı. Partisi içinden de istifa çağrılarıyla karşı karşıya olan Papandreu, bugünkü güvenoylaması öncesinde milletvekillerine birlik çağrısı yaptı.

KRİTİK OYLAMA

300 milletvekilli Yunan parlamentosunda iktidar partisi Pasok'un sandalye sayısı 152. Ancak Pasok vekillerinden biri, hali hazırda hükümete destek vermeyeceğini açıkladı. Bu durumda iktidar partisinden bir milletvekilinin daha oylamada olumsuz tavır alması durumunda hükümet, 151 oyu alamayacak ve hükümet düşecek.

Yunanistan, AB liderlerinin geçen hafta uzun pazarlıklar ardından vardığı anlaşma uyarınca, kemer sıkma politikalarını daha da sertleştirmesi şartıyla, 100 milyar euro ek mali yardım alacak ve borcunun yüzde 50'sini geri ödemekten kurtulacak. Bu paketin sunulacağı halk oylamasının ise 4 Aralık'ta yapılması planlanıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!