YÖK: Arazi iptali öğretimi etkilemez

Güncelleme Tarihi:

YÖK: Arazi iptali öğretimi etkilemez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi'nin, vakıf üniversitelerine arazi tahsisinin usül ve esaslarını düzenleyen 4498 sayılı yasanın iki maddesini iptal edip, ‘‘yürürlüğü durdurma’’ kararı vermesinin ardından, gözler bu kararın nasıl uygulayacağı ve sonuçlarının ne olacağına çevrildi.

İPTAL GEREKÇESİ Anayasa Mahkemesi, iptal kararının gerekçesini en kısa süre içinde açıklayacak. Gerekçe ışığında, Orman Bakanlığı'nın sorunu çözmesi ve hükümetin ‘‘Acilen’’ yeni düzenleme yapması gerektiği belirtildi. Hükümetin yapacağı düzenlemeye, Koç Üniversitesi'ne arazi tahsisi konusunda Danıştay'ın vereceği kararın ışık tutacağı belirtiliyor.

ORMAN ARAZİSİ Anayasa Mahkemesi yetkilileri, gerekçenin büyük ölçüde Anayasa'nın ormanları koruyan hükümlerine ve orman arazilerinin tahsis edilemeyeceğine dayanacağını kaydettiler. Yetkililer, yüksek mahkemenin ormanları koruyan tahsisle ilgili bağlayıcı kararları bulunduğunu ve sözkonusu düzenlemenin de aynı çerçevede ele alındığını açıkladılar.

ÖĞRETİM ETKİLENMEZ YÖK yetkilileri ise iptal kararının arazi tahsisi ile ilgili olduğunu, hiçbir şekilde üniversitelerdeki öğretimi etkilemeyeceğini açıkladılar. YÖK yetkilileri, ‘‘Bu karar vakıf üniversitelerin kapatılacağı anlamına gelmez’’ dediler.

GERİYE YÜRÜTÜLEMEZ Adının açıklanmasını istemeyen bir hukukçu, ortada ‘‘Fiili’’ durum olduğunu, iptal kararının geriye yürütülerek, yıllardır eğitim veren binlerce öğrencisi bulunan vakıf üniversitelerinin yerlerinden edilmesinin mümkün olamayacağını savundu.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ YÖK yetkileri gerekçeye bakılması gerektiğinin altını çizerek, iptal kararının başta Koç, Sabancı ve Atılım olmak üzere, 21 vakıf üniversitesinin tümünün arazi tahsisini etkileyebileceğini belirttiler. Bazılarının arazi tahsislerinde çeşitli sorunlar da yaşanan 21 vakıf üniversitesinin adları şöyle:

Atılım, Bahçeşehir, Başkent, Beykent, Bilkent, Çağ, Çankaya, Doğuş, Fatih, Haliç, Işık, Bilgi, Batı, Kültür, Kadir Has, Koç, Maltepe, Okan, Sabancı, Ufuk ve Yeditepe.

Olay şu anda çözümsüz noktada

DAVAYI ilk açan Orman Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, ‘‘Olay şu anda çözümsüz noktada. Vakıf üniversitelerinin taşınması gerekir. Ama nasıl?’’ dedi. Erdin, şunları söyledi: ‘‘Vakıf üniversitelerine orman alanlarının değil de hiçbir verimliliği olmayan başka amaçla kullanılmasında yarar olmayan, örneğin Kemerburgaz maden alanlarında olduğu gibi alanların vakıf üniversitelerine tahsis edilerek, oralarının doğaya kazandırılması amaçlanmalıydı.’’

TMMOB Mimarlar Odası, Anayasa Mahkemesi'nin vakıf üniversitelerine orman arazilerinin tahsisini düzenleyen yasa değişikliğini iptal etmesiyle ilgili kararının ardından, ‘‘Koç Üniversitesi kampüsünün imar affından bile yararlanamayacak bir gecekondu’’ niteliği taşıyacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!