YKS’de son 2 hafta uyarıları

Güncelleme Tarihi:

YKS’de son 2 hafta uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2024 07:00

3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) iki haftadan az bir süre kaldı. 8 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra ise Yabancı Dil Testleri (YDT) uygulanacak. Sınava sayılı günlerin kalması adaylar için de stresin artması anlamına geliyor. Ancak uzmanlar bu yılın üniversite adaylarını uyarıyor: “Bütün yıl yaptığınız sınava hazırlığın ardından bu süreçte yorgun hissedebilirsiniz ancak kendinizi yetersiz hissetmeyin.”

Haberin Devamı

YKS’ye kalan günlerde, üniversite adaylarının son tekrarlarını yaparak hazırlık sürecini tamamlaması gerektiğine dikkat çeken Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt sınava girecek adaylara yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi:

KONU TEKRARI YAPIN
“Adayların bu hafta içinde öğrenilecek yeni konuları pekiştiremeyecekleri ve kafa karışıklıklarına yol açabileceği düşünülerek, daha önce öğrendikleri konuların tekrarlarını yapmaları gerekli. Diğer yandan deneme sınavı çözmeye devam etmeli ve deneme sınavı uygulamalarında zaman tutmaya özen göstermeli. Adaylar, çözemedikleri soruların cevaplarını mutlaka öğretmenlerinden destek alarak öğrenmeli.

SINAVA GİRECEĞİNİZ OKULU GÖRÜN
Stres azaltacağı için gün içerisinde 30-35 dakika ayırarak bedensel egzersiz yapmaya çalışmak çok önemli. Adayların düzenli beslenme ve uyku düzenini ayarlanmış olması fiziksel olarak kendilerini daha zinde hissetmelerini sağlayacak, sınav günü de dikkat düzeylerinin yüksek olmasına yardımcı olacak. Ayrıca diğer önemli bir konuda son hafta üniversite adaylarının mutlaka sınava girecekleri okulu da gidip görmeleri gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘HİÇBİR ZAMAN TAM OLMAYACAK’
Ayrıca bütün sene boyunca sınava hazırlanan öğrencilerin sınava bir hafta kala kendilerini yorgun ve bitkin hissedebileceğini belirten Yeşilyurt “Adaylar, çalışmalarının yetersiz olduğu ve konuları tamamlayamayacağı hissine kapılıp yüksek düzeyde kaygı yaşamaya başlayabilirler. Öğrencilerin öncelikle yapması gereken hiçbir zaman tam olarak her şeyi hallettiği hissini yaşayamayacağı gerçeğini kabullenmektir. Akademik çalışmaların yanı sıra, öğrencinin psikolojik olarak da kendini sınava hazırlaması gerekir” dedi.

YAKIN ÇEVRE İLE TARTIŞMAYIN
Yeşilyurt adayların psikolojilerini güçlendirmeleri için şu öneriler de bulundu:
- Pozitif düşünün ve olumsuz kaygılardan uzak kalın.
- Yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalardan uzak durun.
- Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin.
- ‘Ben bunu yapamam’, ‘Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın.

Haberin Devamı

KAYGINIZI ÇOCUĞUNUZA BULAŞTIRMAYIN
Üniversite sınavına girecek adaylarda stres seviyesinin son zamanlarda artabileceğine dikkat çeken Kıbrıs İlim Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Bugay Sökmez ebeveynlere şu tavsiyeleri verdi:
- “Aslansın, kaplansın, dâhisin” gibi sahte sözlerden uzak durun. Çocuğunuza gerçekçi, samimi geri bildirimlerde bulunun.
- Gerçekten başarılı olduğu alanlarda onu ölçülü biçimde takdir edin.
- Son günlerde çocuğunuz baş edemediği kaygı nedeniyle her zamankinden daha alıngan, öfkeli ya da duygusal olabilir. Sakın bu durumu kendi üzerinize almayın.
- Gençlerin kaygı gibi zorlayıcı duygularla baş etmek için birbirine önerdiği sağlıksız davranışları olabilir. Bu dönemin, kendine zarar verme tutumlarının, sigara, alkol ya da madde kullanımın en arttığı dönem olduğunu bilin ve bu konuda çocuğunuzu bunaltmadan her zaman için tedbirli olun.
- Kaygınızı çocuğunuza bulaştırmayın. Sizin telaşınız çocuğunuzun kaygısını yükseltir. Yüksek düzeyde kaygı ise net düşünmeyi engeller.

Haberin Devamı

SINAVA SON DAKİKA AYARLARI
Prof. Dr. Erten Gökçe- Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı:
“Sınava kısa bir süre kala uyku düzenimize dikkat etmek önemli bir konu. Sınava yaklaşırken çok erken ya da çok geç yatmak doğru değil. Yeterli uykuyu alamayan kişiler okuduğunu anlama konusunda güçlük çeker, soruları tekrar tekrar okumaya ihtiyaç duyar. Bu da zaman kaybına yol açar ve sınav süresinin etkili kullanılamamasına neden olur. Sınava az bir zaman kala beslen-meye dikkat etmek de önemli. Daha önceki beslenme düzenimize uygun besinler tüketmek iyi olacaktır. Sınav öncesinde ağır yemekler yemek kadar hiçbir şey yememek de beslenmemizi, dolayısıyla da metabolizmamızın düzenini olumsuz etkileyebilir. Sınav anında öncelikle bilmeniz gereken bu sınava ilk kez girmediğinizi hatırlayın. Çünkü o ana kadar pek çok deneme sınavına katıldınız. Sınavda başarılı olmanın en önemli ipucu heyecanını yenmek. Sınavda heyecanını yenmeye yönelik alıştırmaları da sınava hazırlık sürecinde öğrenmiş olmalısınız.”

BAKMADAN GEÇME!