Yılmaz, Taşkent'te buzları çözüyor

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz, Taşkentte buzları çözüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Laiklik konusundaki duyarlılığıyla bilinen Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un, Refahyol hükümeti döneminde Türkiye ile ilişkilerindeki soğukluğu gidermek amacıyla Başbakan Mesut Yılmaz, beş bakanıyla birlikte dün Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gitti. Yılmaz, ilişkilerin Refahyol döneminde bir soğukluk ortamına girdiğini belirterek, ‘‘Bize düşen, siyasi iklimi iyileştirmektir’’ dedi. Yılmaz'ın gezisinde, bir zamanlar muhalif hareketi desteklediği gerekçesiyle ülkeye girişi yasaklanan Özbek asıllı Devlet Bakanı Ahat Andican da yer aldı.

Gezi sırasında şimdiki yönetimin muhalifi sayılan ve uzun süre Türkiye'de sürgünde bulunan köktendinci Muhammet Salih'in geziden bir süre önce Özbek kökenli işadamı Enver Altaylı tarafından Ukrayna'ya götürüldüğü öğrenildi. Salih, Türkiye'den gönderildiği Romanya'da yaşıyordu.

Başbakan Yılmaz, dün beraberinde eşi Berna Yılmaz, kardeşi Turgut Yılmaz, Devlet Bakanları Rıfat Serdaroğlu, Ahat Andican, Sanayi Bakanı Yalım Erez, Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Orman Bakanı Ersin Taranoğlu ile altı milletvekili, çok sayıda bürokrat, işadamı ve gazeteciyle Taşkent'e geldi.

TÜRK İŞADAMLARIYLA TOPLANTI

Türk işadamlarıyla toplantı yapan Yılmaz'a işadamları, isim vermeden Refahyol hükümeti dönemine atıfta bulunarak ‘‘Türk cumhuriyetlerinin büyükelçilerine randevu vermeyen Başbakanlar ve Dışişleri Bakanları gördük. Bu da bizi sıkıntıya soktu’’ şikâyetinde bulundular. İki ülke arasındaki işbirliği olanaklarının artırılmasını isteyen işadamları, vize, çalışma süresi ve Türk ortaklı daha çok banka açılması yönündeki sorunlarını aktardılar.

İşadamları tek tek söz alıp konuşurken, Başbakan Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu'nun salonda olup olmadığını sordu. Kılıçoğlu'nun salonda olmadığı belirtilince Yılmaz bulunmasını istedi. Kılıçoğlu, Başbakan konuşmasını tamamladıktan sonra salona geldi. Yılmaz, işadamlarının önünde Eximbank Genel Müdürü'ne sert bir üslupla ‘‘Sizin bu toplantıdan haberiniz yok mu?’’ dedi.

Yılmaz, yarın gerçekleşecek gezisinin ikinci durağı Kırgızistan ziyareti ile hükümete geldiği günden bu yana verdiği söz doğrutusunda beş Türk cumhuriyetine resmi temasını sağlamış olacağını bildirdi. Yılmaz, ‘‘Bizden önceki hükümet zamanında bu ülkeyle bir soğukluk yaşanmıştır. Özbekistan'daki hükümetin duyarlılıklarını dikkate almamasından kaynaklanan ilişkilerdeki soğukluk giderildi’’ dedi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'un kasım ayındaki Türkiye ziyareti sırasında Refahyol döneminde ortaya çıkan soğukluğun giderilmeye başlandığını da vurgulayan Yılmaz, ‘‘Bize düşen, siyasi iklimi iyileştirmek hem de işadamlarının sorunlarını gidermektir’’ dedi.

Başbakan Yılmaz bu sabah Cumhurbaşkanı Kerimov ile görüştükten sonra başta kültür ve gümrük olmak üzere bazı anlaşmaların imza törenine katılacak. Yılmaz, yarın da Kırgızistan'a hareket edecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!