Yılanları koruyalım

Güncelleme Tarihi:

Yılanları koruyalım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'deki tek sürüngen araştırmacısı olan 9 Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof.Dr. İbrahim Boran, yılanların korkulacak hayvan olmadığını, ekolojik denge için onların yaşatılması gerektiğini söyledi.

Yılan zehirinin çok pahalı bir ilaç malzemesi olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Boran, devlet yetkililerine seslenerek, ülkemizde yapılan yılan kaçakçılığının da önlenmesini istedi.

Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nin öğrenime başlayışının 10. Yılı etkinlikleri çerçevesinde konferans veren Prof. Dr. İbrahim Boran, halk arasında yılanlar konusunda yanlış ve hatalı bilgiler olduğunu bildirdi.

Ülkemizdeki yılan türlerinin fazla zehirli olmadığı gibi, yılan neslinin de hızla yok olmasıyla, ekolojik dengesizlerin başladığını belirten Prof. Dr. Boran şunları söyledi: ‘‘1964 yılından beri sürdürdüğümüz çalışmalarda, ülkemizde, 39 zehirsiz, 9 zehirli, 2 yarı zehirli yılan türü tespit ettik. Anadolu'daki zehirli ve zehirsiz yılan türlerini ayırdetmek çok zor. Yılanlar konusunda, çok az ve yanlış bilgiler var. Oysa ki, bu sürüngenler zararsız hayvanlardır. Ülkemizdeki en zehirli yılan bile, sağlıklı bir insanı öldürmez. Yılan sokmasından meydana gelen ölümlerin asıl nedenleri, yılan zehiri değildir’’

İlaç sanayiinde kullanılan yılan zehirinin, 1 gramının 10 bin dolar olduğuna dikkat çeken bilimadamı, bu kaçakçılığın önlenmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!