"Yılan efsanesi"ni Bakan Şener bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Yılan efsanesini Bakan Şener bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2007 14:14

ADANA’nın Kozan İlçesi ile daha önce Adana’nın ilçesi olan Osmaniye’nin Kadirli İlçesi arasında yıllardır var olduğu iddia edilen ve bir şehir efsanesine dönüşen ‘yılan hikayesi’ Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile ilçe belediye başkanları tarafından çaya yavru su yılanları bırakarak noktalandı.

Yıllardır Kozan ve Kadirli’de anlatılan ve karşılıklı olarak iki ilçenin ‘düşman oldukları’ temasını işleyen yılan hikayesini sonlandırmak için Bakan Abdüllatif Şener ile Kadirlili olan eşi Berrin Şener, Kozan’a geldi.
YILANI ÖPTÜ
Bakan Şener ile eşi Berrin Şener, festival kapsamında gerçekleştirilen ve yılan hikayesini noktalamak için hazırlanan iki ilçenin sınırını oluşturan Sunbas Çayı’ndaki ‘Kozan-Kadirli Kardeşlik Buluşması’na katıldı. Kozan ve Kadirli Belediyesi zabıta ekipleri tarafından cam akvaryum içinde getirilen 30 santimetre uzunluğundaki yavru su yılanlarından
YILAN HİKAYELERİ
Her iki ilçede birbirlerine atfedilerek anlatılan hikayelerinin üçü şöyle:
* Kozanlı ile yılanı torbaya koymuşlar. Kozanlı ‘yılan beni sokacak’ diye bağırmış. Yılanı torbadan çıkarmışlar, yerine Kadirliliyi koymuşlar. Kozanlı yine bağırmış: ‘Yılana kurban olayım!.. Kadirlili yılandan da kötü sokuyor.’
* Kadirliliyi yılanla birlikte çuvala koymuşlar. Kadirlili ‘Beni kurtarın’ diye haykırmış. Kurtarıp, serbest bırakmışlar. Kadirlili az ötedeki Kozanlıyı görünce, koşmuş, ‘Yoksa Kozanlı beni sokar’ diye bağırarak çuvala yeniden girmiş.
* Kadirliliyi, Kozanlıyı ve bir de yılanı aynı çuvala koymuşlar. Kadirlili ‘Kozanlıyı’ sokmuş. Kozanlı da ‘Kadirliliyi.’ Sonra ikisi birden yılana hamle edince, yılan başlamış bağırmaya, ‘Beni tez çıkarın çuvaldan. Kurtarın Kadirlili’den Kozanlıdan.’
birini eline alıp öpen Şener, “Kadirliye gidiyorum, bir yılan hikayesi, Kozan’a gidiyorum bir yılan hikayesi, Çukurova’ya her gelişimde bu yılan hikayesini duyarım. Artık bunu bitirelim. Bakım elimdeki yılan kulağıma, ‘Hadi ben yılanım. Bu kadar Kadirlilinin, Kozanlının arasında senin ne işin var’ diye fısıldıyor. Hadi bitirelim bu yılan hikayesini” dedi. Bakan Şener ile Kozan Belediye Başkanı AKP'li Kazım Ozgan ile Kadirli Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Türkmenoğlu, ellerinde tuttukları su yılanlarını Sunbas Çayı’na bıraktı. Şener’in bıraktığı yılan Kadirli yönüne giderken başkanların attığı yılanlar ise suya dalıp gözden kayboldu. Böylece, yıllardır şehir efsanesine dönen yılan hikayesi sonlandırılmış oldu.
ŞARKI İSTEDİ
AKP’li Kozan Belediyesi tarafından düzenlenen Karacaoğlan Kültür Festivali’ne de katılan Şener ve eşi, sabah Kozan Meslek Edinme Merkezi’nde sabah kahvaltısı yaptı. Şener, kahvaltı sırasında keman resitali veren Lütfi Ali Şadi İlköğretim Okulu öğrencilerinden Selahattin Altınbaş’ın besletildiği ‘Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini’ adlı şarkıyı istedi. Şener, öğrencilerle birlikte şarkıyı söyledi. Şener, daha sonra buradaki kursiyerlerin el işi sergisinin açılışını yapıp ilçenin tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Kozan Kalesi’ne çıkıp çevreyi izleyen Şener, “Buradan baktığında Kadirliler korkar. Kadirli’den bakarsanız da Kozanlılar korkar” diyerek espri yaptı. Kozan Çarşısı’nı da gezen Şener burada karşılaştığı bir hemşireye, “Karşınızda bir Kadirlili görseniz korkmaz mısınız?” diye sordu. Adını söylemeyen hemşire ise, “Şaşırırım” yanıtını verdi.
KOLA KASASINA ÇIKTI
Bakan Şener daha sonra Kozan Belediyesi Sinema Salonu’nda düzenlenen Karacaoğlan Festivali’ne katıldı. Kozan Kaymakamı Aldın Tetikoğlu, burada konuşma yapacak olan Şener’in boyunun kısa, konuşma yapılacak olan kürsünün de 1.5 metreyi aşan uzunlukta olduğunu fark edince görevlilere, yüksek bir şeyler getirmeleri için uyarıda bulundu. Bunun üzerine görevliler bir plastik kola kasası getirip, kürsünün arkasına üzerine bir örtü sererek koydu. Ardından konuşma için kürsüye çağrılan Şener, kasadaki örtüyü kaldırıp üzerine çıktı. Ünlü halk ozanı Karacaoğlan’a herkesin sahip çıktığını, bunun da sevindirici olduğunu anlatan Şener, “Ancak Karacaoğlan, batı Anadolu’da göçebe hayatı yaşamış. Bu nedenle Batı Anadolu’dan Balkanlara kadar hüküm sürmüş. Serinde çapkınlık olan Karacaoğlan’ın şiirlerinin de sansür edilmeden okunmasını daha doğru olacak. Karacaoğlan’ın şiirlerinde anlattığı gibi kavgaya didişmeye, ihtiyacımız yok. Herkesin birbirini kucaklamaya ihtiyaca var” dedi. Konuşmanın ardından Kozan Belediye Başkanı AKP’li Kazım Ozgan, Şener’i bir saz hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!