Yeşilin tarihi

Güncelleme Tarihi:

Yeşilin tarihi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2002 18:08

Clive Ponting tarafından yazılan 'Dünyanın Yeşil Tarihi', çevre konusuna geniş bir açıdan yaklaşan kaynak bir kitap. Kitapta çevre sorunları dışında, çevrenin insanlık tarihine etkisi, sömürgeciliğin tarihçesi ve üçüncü dünya ülkelerinin açmazlarının nedenlerini bulmak mümkün.

Sabancı Üniversitesi tarafından Türkçe'ye kazandırılan 'Dünyanın Yeşil Tarihi' kitabı, çevre ve uygarlıkların çöküşü konusunda çevrecilere ve akademisyenlere yol gösteriyor.

Kitabın yazarı Clive Ponting, ‘‘Çevrenin şu andaki durumu ve gelecekteki yaşanabilecekler konusunda birçok kitap var. Fakat bunların çok azı uzak geçmişe kadar uzanıyor ya da çevrenin insanlık tarihini nasıl etkilediğini inceliyor. Hiçbiri de, bence çok önemli olan noktalara ve sorulara değinmiyor. Ben, dünya tarihine 'yeşil' perspektiften bakan bir kitaba büyük gereksinim olduğuna yürekten inanıyorum‘‘ diyor.

Ayşe Başçı Sander tarafından çevrilen kitapta, antropologların, tarihçilerin, arkeologların, bilim insanlarının, iktisatçıların ve diğer araştırmacıların yazdıkları 'yeşil' bir perspektiften ele alınmış. Bir dünya tarihi yazmaya çalışılan kitaptan, çevre sorunları dışında sömürgeciliğin tarihçesi ve üçüncü dünya ülkelerinin açmazlarının nedenlerini öğrenmek mümkün.

Çevre konusuna geniş bir tarihsel açıdan yaklaşan Dünyanın Yeşil Tarihi, alanında önemli bir kaynak kitap olma özelliği taşıyor. Clive Ponting, kitapta binlerce yılın ürünü olan üretim ve tüketim düzenleri, kaynak kullanımı, yoksulluk ve refahın dağılımı gibi konuları anlatıyor. Bunların çevre ve doğayla olan bağlantılarının binlerce yıllık öyküsünü örneklerle okuyuculara sunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!