Yeşilçam emektarı Havaeri öldü

Güncelleme Tarihi:

Yeşilçam emektarı Havaeri öldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2009 16:58

İstanbul'da bu sabah yaşamınıyitiren yönetmen Seyfi Havaeri'nin cenazesi toprağa verildi. Yönetmenliğe 1947 yılında başlayan ve sayısız filme imza atan, Yeşilçam Türk sinemasının son yönetmenlerinden Seyfi Havaeri, bu sabah 89 yaşında vefat etti.

Haberin Devamı

Havaeri'nin cenazesi Yedikule Hacı Evhaddin Camisi'nde ikindi vakti kılınan cenaze namazın ardından Yedikule Mezarlığı'na defnedildi.

Kızı Serpil Havaeri, cenaze törenine “sanat camiasından bir kaç kadir bilen dostun” katıldığını bildirdi.

SEYFİ HAVAERİ KİMDİR?

Seyfi Havaeri, 1920 yılında İstanbul doğdu. Sinemaya geçmeden önce Raşit Rıza, Burhanettin Tepsi, Sadi Tek Toplulukları'nda sahneye çıkan Havaeri, 1947 yılında “Yara” filmiyle yönetmenliğe başladı.

Yönettiği filmlerin çoğunun senaryolarını da kendisi yazan Havaeri, Türk sinemasında en uzun süreli film çeken yönetmenlerden biri oldu.

Daha çok kahramanlık ve aile melodramları türünde filmler yapan Havaeri, 1947-1975 yılları arasında 37 filme yönetmen, senarist ve kimi zaman da oyuncu olarak imza attı, son iki filmini de kurduğu şirket adına çekti.

Haberin Devamı

Havaeri, “Yara”, “Damga”, “Fedakar Ana”, “Kore Gazileri”, “Kara Sevda”, “Kenar Mahalle”, “Bir Yabancı”, “Gönülden Yaralılar”, “Kore'de Türk Kahramanları”, “Kara Sevda”, “Körlerin Şarkısı”, “Bir Yavrunun Gözyaşları”, “222 Nolu Dosya”, “Allah Aşkı Yarattı”, “Kanım Vatan İçin” ve “İnsanlık Ölmedikçe” gibi filmlere imza attı. Seyfi Havaeri'nin 1968 yılında çektiği “Kara Sevda” filmi Anadolu'da gişe rekorları kırdı.

Yönetmen Havaeri'ye 2005 yılında gerçekleştirilen 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” takdim edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!