Yeşil Sermaye mağdurları AP'ye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşil Sermaye mağdurları APye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2009 17:29

‘YEŞİL Sermaye holdingzedelerinin davaları Avrupa Parlamentosu'na taşınacak.

Almanya’da 10 bine yakın holding mağduru müvekkili olan Avukat Ümit Akça Berlin’de SPD (Sosyal Demokrat Parti) federal parlamento milletvekili Lale Akgün ve Avrupa Parlamentosunun Sosyalist fraksiyon başkanı Martin Schulz’la bir araya geldi. SPD’nin parti binası olan Willy Brand Haus’da gerçekleşen görüşme sonrası bir açıklama yapan Lale Akgün, “Martin Schulz bu konuda hem parlamento düzeyinde hem de komisyon düzeyinde hukuk komiserleriyle görüşerek bize yardımcı olacağına söz verdi. Konuyu Avrupa Parlamentosu seviyesinde ele alırken diğer taraftan Federal Alman Adalet bakanı Brigitte Zypries üzerinden Türkiye Almanya ilişkileri açısından çözmeye çalışacağız” dedi.

Görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyen avukat Ümit Akça, yıllardan bu yana Almanya'daki holding mağdurlarının davalarını takip ettiğini ve şu anda elinde kazanılmış binlerce davanın olduğunu fakat Alman mahkemelerinde alınmış bu kararların Türkiye’de tanınması aşamasında zorluklar yaşadıklarını belirtti. Akça, “Türkiye ile Almanya arasında yıllardır çeşitli konularda alınan mahkeme kararları karşılıklı tanınırken holdingzedelerin mahkeme kararları ne yazık ki Türkiye’de tanınmıyor ve bu konuda yargının üzerinde büyük bakılar var” dedi.

Konuyu milletvekili Lale Akgün sayesinde Almanya Parlamentosuna ve Avrupa Parlamentosuna taşıyacaklarını söyleyen Ümit Akça böylelikle bu kararların en kısa zamanda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınması ve paraların tahsil edilebilmesi için gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydetti.

Almanya’da alınan mahkeme kararlarına göre bu holdinglerin pek çoğunun nitelikli dolandırıcılık suçundan yargılandığını ve Holdingzedelerin paralarını yasal faizleriyle birlikte geri ödemeye mahkum edildiklerini altını çizen Avukat Akça, şöyle konuştu:
“Almanya'da hukiki süreç bitti ve karar alındı. Bundan sonra tahsilat aşamasına geçildi ve şimdi şirketlerin merkezi olan Türkiye Cumhuriyeti devletinde Almanya’daki alınmış mahkeme kararlarının tanınıp tahsilata geçilmesi gerekiyor. Tahsilat aşamasında ne yazık ki gerek Konya mahkemelerinde gerekse Yozgat mahkemelerinde istediğimiz sonuçları alamıyoruz ve bu süreç çok uzun sürüyor. Bu konu artık sadece Almanya’yı ve Türkiye’yi ilgilendirmiyor, aynı zamanda Hollandada, Belçikada, Avusturya’da, Fransa’daki binlerce holdingzedeyi ilgilendiriyor. Artık biz buradaki arkadaşlarla birlikte konuyu Avrupa Parlamentosuna taşıyıp Türkiye Cumhuriyeti devletinin gerekli adımları atmasını sağlamamaya çalışacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!