‘Yeşil’ destek

Güncelleme Tarihi:

‘Yeşil’ destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2004 01:57

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemek için Avrupa Parlamentosu Yeşiller/EFA Grubu’nca düzenlenen konferans, bugün İstanbul’da başlıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Fischer ile Verheugen’den AB komiserliğini devralacak Olli Rehn’in de katılacağı konferans 3 gün sürecek.

YILLARCA Türkiye’ye insan hakları ihlalleri nedeniyle sert eleştiriler yönelten Yeşiller, Avrupa Birliği’nin son virajında Ankara’ya siyasi destek vermek üzere İstanbul’da bugün buluşuyor. Avrupa Parlamentosu Yeşiller/EFA (Avrupa Özgür İttifakı) Grubu’nca düzenlenen, ‘Avrupa Birliği’ndeki Türkiye: Ortak bir gelecek mi?’ başlıklı konferans, Hilton Convention Center’de başlıyor.

FİSCHERLE 2’NCİ KEZ

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ile 1 Kasım’da görevi Günter Verheugen’den devralacak AB’nin yeni Genişlemeden Sorumlu Komiseri Finlandiyalı Olli Rehn’in de ‘siyasi destek’ için katılacakları konferansı izlemek üzere, 200’e yakın yabancı gazeteci akredite oldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Hürriyet’e ‘Avrupalı Yeşiller bu konferans ile Türkiye’nin AB üyelik sürecine desteklerinin tam olduğunu ortaya koyacaklar’ dedi. Berlin ziyareti çerçevesinde Fischer ile dün görüşen Gül, İstanbul’da da bu toplantı nedeniyle meslektaşıyla ikinci kez bir araya gelecek.

KİMLER KATILIYOR

Toplantılara; TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Enerji Bakanı Hilmi Güler, kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, AKP danışmanı Cüneyt Zapsu, yazar Orhan Pamuk katılıyor. Toplantı için Yeşiller’in Türk asıllı parlamenteri Cem Özdemir, Yeşiller Grubu eş başkanları Daniel Cohn Bendit ve Monica Frassoni, AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre, TBMM-AP Karma Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk Türkiye’ye geldi.

GÜNDEMDEKİ KONULAR

Altı yuvarlak masa toplantısının yapılacağı konferansta, ‘Avrupa’nın Değerleri ve Sınırları’, ‘Sivil Özgürlükler’, ‘Kadın Hakları’, ‘Türkiye ile Katılım Müzakereleri Kararı ve Komisyonun Raporu’, ‘Türkiye ve Genişleyen Avrupa’da Çevre ve Tarım’, ‘Türkiye’de Çevre ve Çevre Sorunlarıyla İlgili Hareketler: Bağ Kurma Yolları’ konuları tartışılacak.

Türkiye şerefine

BUGÜN başlayacak konferans için İstanbul’da bulunan Avrupa Parmalentosu Yeşiller Grubu üyeleri, Boğaz’da yemek yiyip, Türkiye için kadeh kaldırdı. Ortaköy’deki Feriye Lokantası’ndaki yemeğe, AKP danışmanı Cüneyt Zapsu, işadamı İshak Alaton ve bazı gazeteciler de katıldı. Daniel Cohn-Bendit, kadehini kaldırırken, Türkçe ‘şerefe’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!