Yer Diyarbakır: Otobüsler çalışmadı, kepenkler açılmadı, çöpler toplanmadı

Güncelleme Tarihi:

Yer Diyarbakır: Otobüsler çalışmadı, kepenkler açılmadı, çöpler toplanmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 13:36

TUNCELİ’de güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen 7 PKK’lıdan 4’ünün cenazesinin getirildiği Diyarbakır’da esnaflın büyük bölümü kepenk açmadı, belediyeye ait yolcu otobüsleri de sefere çıkmadı, çöpler de toplanmadı.

Haberin Devamı

Tunceli’nin Pülümür İlçesi Ağaşenliği Köyü kırsalındaki Sevdin Ormanları’nda 27 Nisan günü güvenlik güçleriyle çatışmaya giren aralarında PKK terör örgütünün sözde Erzurum bölge sorumlusu olan ’Roni Sozdar’ kod adlı Ercan Veske ile ’Zinar Hakkari’ kod adlı Kenan Taş, ’Canfeda Soro’ kod adlı Rojvan Serhat Başalak, ’Rizgar Amed’ kod adlı Şehmus Akak, ’Tekoşer Amed’ kod adlı Hakan Gem, ’Munzur Amed’ kod adlı Uğur Utanç, ’Zerdeşt Çeleng’ kod adlı Şerfedin Can öldürüldü.

Erzurum Adli Tıp Kurumu’ndan aileleri tarafından alınan ’Zilan Hakkari’ kod isimli Kenan Taş’ın cenazesi Hakkari’ye, Şerfedin Can’ın cenazesi Bingöl’e, Ercan Veske’nin cenazesi Mardin’e götülürken, Uğur Utanç, Serhat Başalak, Şehmus Akak ve Hakan Gem’in cenazeleri bugün Diyarbakır’a getirildi.

DÜN ÇAĞRI YAPILMIŞTI

PKK’lıların çatışmada öldürülmesi üzerine kendilerine Kürdistan Devrimci Halk İnisiyafi adını veren grup dün Diyarbakır’da kepenklerin kapatılması, öğrencilerin okulları boykot etmesi, kontak kapatılması ve binalara siyah bez asmaları yönünde açıklama yaptı.

Kentte bugün başta merkez Bağlar ilçesi olmak üzere yerleşim birimlerinde esnafın büyük bölümünün kepenklerini açmadığı görüldü. Diyarbakır’da belediyelere ait yolcu otobüsleri ile bazı hatlarda sefer yapan minibüsler de seferlere çıkmadı. Belediyelerin çöpleri de toplamadığı gözlendi.

4 PKK’lının cenazesi Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda bugün defnedilecek. Polis, kentte aldığı sıkı güvenlik önlemlerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

OLAYLAR ÇIKTI, 1 POLİS BIÇAKLA YARALANDI

Diyarbakır’a getirilen 4 PKK’lının cenazesi Bayramoğlu Camii’nde yıkanıp cenaze namazı kılındıktan sonra Yeniköy Mezarlığı’na doğru cenaze araçlarına konularak kalabalık grup tarafından yola çıkarıldı. Yürüyüş sırasında yüzleri maskeli kişiler PKK flamaları ile ölen 7 PKK’lının fotoğraflarını taşıyarak PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Cenaze törenine BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar Aysel Tuğluk, Emine Ayna, Nursel Aydoğan ve belediye başkanları da katıldı.

Cenaze Bağlar İlçesi Kuruçemşe Mevkii’ne getirildiği sırada, önlem alan görevli polislere yiyecek taşıyan sivil bir plakalı polis aracı trafik sıkışıklığı nedeniyle göstericilerin arasında kaldı. Göstericiler önce taşlarla saldırdıkları araçta bulunan polis memurlarına saldırdı. Saldırıda polis memuru Bünyamin Çakmak bıçakla, 3 polis memuru da yaşanan arbede sırasında aldıkları taş ve darbelerle yaralandı. Araçta bulunan polisler linç girişiminden güçlükle kurtuldu.

Haberin Devamı

POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Bıçakla yaralanan polis memuru gelen meslektaşları tarafından hemen hastaneye kaldırılırken, saldırıya uğrayan ekibe yardıma giden polislerde saldırganları dağıtmak için havaya ateş açtı. Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak, telsizle anons ederek silah kullanılmamasını yönünde talimat verdi.

Cenazeler Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilirken, BDP’nin Van’da desteklediği bağımsız Milletvekili adayı Aysel Tuğluk bir konuşma yaptı. Tuğluk, Diyarbakır’ın bir çok evladını toprağa verdiğini belirterek şöyle dedi:

"Çünkü Amed’in gençleri, halkının onuru ve özgürlüğü için dağa gitti. Karşılığı işkence kurşun ve ölüm oldu. Ailelerin ve Kürt halkının başı sağolsun. Toprağa değil yüreklerimize bilinçlerimize gömüldüler. Onlar asla ölmedi. PKK ve Öcalan şiddetsiz çözüm için büyük fedakarlıklar gösterdi. Ama zulümden vazgeçmeyenler, savaştan beslenenler, o zorbalar bu savaşı bitirmek istemiyorlar. Gerillaya saldırıyorlar. Başbakan’a sormak istiyorum ’Siz ne yapmak istiyorsunuz? Öldürmelerle savaşın Başbakanı mı olmak istiyorsunuz?’ Savaşın sorumlusu AKP ve Başbakandır."

Haberin Devamı

CENAZE DÖNÜŞÜ POLİSE SALDIRI

Cenazeler defnedildikten sonra mezarlıktan dönen göstericiler, Bağlar İlçesi’nde bir çok noktada önlem alan polise taş ve molotof kokteyleri ile saldırdı. Bir grup gösterici E Tipi Cezaevi’nin önünden geçerken cezaevine molotof kokteyleri ve havai fişeklerle saldırdı. Poliste göstericilere karşı tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Cenazeler nedeniyle kepenklerin kapalı olduğu Diyarbakır’da polis çevre illerden gelen takviye ekiplerle geniş güvenlik önlemleri aldı. Bir polis helikopteri ise sürekli havadan gösterilerin sürdüğü bölgelerde tur atarak yerdeki ekepleri yönlendirdi. BDP’lilerin cenaze töreninden sonra il binasının önüne gelerek oturma eylemi yapacakları belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!