Yenilmez Armada Çanakkale’ye ziyarete geldi

Güncelleme Tarihi:

Yenilmez Armada Çanakkale’ye ziyarete geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 01:31

ÇANAKKALE Boğazı'nda 100 yıl önce geri çekilmek zorunda kalan itilaf donanmasına ait savaş gemileri, bu kez misafir olarak geldi.

Haberin Devamı

İtilaf devletlerinin ‘Yenilmez Armada’ adını verdiği filo18 Mart 1915 günü Türk askeri karşısında pes etmiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştı. Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü kapsamında, İngiliz Donanması'na ait HMS Bulwark, Yeni Zelanda Donanmasına ait HMNZS Te Kaha, Avustralya Donanması'na ait Anzac, Fransa Donanmasına ait FS Cassard isimli savaş gemileri Boğaz’a geldi. Çanakkale Boğazı'nda büyük Zafer'in simgesi Anadolu yakasında dağın eteklerinde yer alan '18 Mart 1915' yazısı ile Avrupa yakasında dağın eteklerinde bulunan 'Dur Yolcu' yazılarının hizasında şamandıralara bağlanan gemilere; TCG Turgutreis, TCG Fatih ve TCG Heybeliada gemilerinin ev sahipliği yaptı.

Mehterli, gaydalı Çanakkale Türküsü

Yenilmez Armada Çanakkale’ye ziyarete geldi

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Mehter Derneği ile Fransa'daki Breton-Türk Dostluk Derneği, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünde renkli bir etkinliğe imza attı. Çanakkale mehteri ile Fransız gayda grubu birlikte marşlar çaldı. İskele Meydanı'ndan başlayan etkinlikte, Ceddin Deden Marşı'nı çalan mehter ve gayda grubu yürüyerek Truva Atı'nın bulunduğu alana yürüdü ve burada mini konser verdi. İki müzik grubunun Çanakkale Türküsü'nü birlikte seslendirmesi büyük beğeni topladı. Grupların ayrı ayrı performans sergilemesi de izleyenlerden alkış aldı.

ABD’yi Büyükelçi temsil edecek

Yenilmez Armada Çanakkale’ye ziyarete geldi

Çanakkale deniz ve kara savaşlarının 100’üncü yılı nedeniyle bugün başlayıp cumartesi günü sona erecek etkinliklerde ABD’yi kimin temsil edeceği netleşti.
Ermenistan’daki 24 Nisan anma törenleri için Hazine Bakanı Jack Lew başkanlığında 6 kişilik bir heyet görevlendiren Washington yönetimi, Türkiye’deki etkinliklere Ankara Büyükelçisi John Bass’ın katılmasını kararlaştırdı.
Uğur ERGAN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!