‘Yeniden yargıla’ başvurusu

Güncelleme Tarihi:

‘Yeniden yargıla’ başvurusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2013 01:47

Başörtüsüyle derse giren öğrencisi F.N.G.’nin fotoğrafını çektiği ve eğitim hakkını engellediği iddiasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası alan eski Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü cezaevine girmek için infazı bekliyor.

Haberin Devamı

Cezası Yargıtay tarafından onaylanan Pekünlü, dosyaya öğrencinin devamsızlığı olmadığına bu nedenle de eğitimden mahrum kalmadığına dair yeni bir delil ekleyerek, yeniden yargılanmak için mahkemeye başvurdu. Başörtüsü nedeniyle ilk kez hapis cezası alan kişi olan Pekünlü şunları söyledi:
TANIKLARIM DİNLENMEDİ
“Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarıyla öğrencilerin üniversite yerleşkelerine, binalarına ve dersliklerine türbanla girmeleri yasaklanmıştır. Ben, türbanlı öğrencileri bu konuda bilgilendirme ve uyarma görevimi 1997’den emekliye ayrıldığım 2012’ye dek yaptım. Konusu suç teşkil eden bir olayı görüp de yetkili makamlara bildirmemek suçtur. Bu nedenle konuyu idari hiyerarşiyi gözeterek, dönemin Fen Fakültesi Dekanı’na, Ege Üniversitesi Rektörü’ne, YÖK Başkanlığı’na ve Cumhurbaşkanı’na dek dilekçelerle ilettim. Ancak yetkili kurum ve kişilerin bu konudaki duyarsızlığından yüreklenen türbanlı öğrenciler, benim bilgilendirme ve uyarma etkinliğimi ‘Eğitim haklarının engellendiği’ biçiminde yorumlayıp beni YÖK Başkanlığı’na ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne şikayet edince hakkımda soruşturmalar açıldı. Öğrencileri uyarırken onların binaya ve dersliklere girişlerini engellemedim. Bu davranışlarıma tanık olan öğretim üyeleri, tuttuğum tutanaklara özgür istençleriyle imzalarını attılar. Ancak gerek Ege Üniversitesi gerekse YÖK Başkanlığı’nın soruşturmalarında 15 tanığım dinlenmedi. Ayrıca şikayetçi öğrencilerin iddiası olan ‘eğitim hakkının engellenmesi’ suçunun gerçek olması için öğrencilerinin eğitimden uzak kalmış olmaları gerekir. Ben devamsızlıklarının bulunmadığını biliyorum. Ege Üniversitesi Rektörlüğünden talep ettiğim ‘Başarı Durum Belgesi’ devamsızlık durumları olmadığını kanıtlayacaktı. E.Ü. Rektörlüğü 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne kanıt olarak sunacağım ve belki de mahkumiyetimi engelleyebilecek bu belgeler tarafıma vermedi.”
ORANTISIZ CEZA
Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü, kamuda türbanı serbest bırakan Demokratikleşme Paketi’nden hemen önce kesinleşen bu hapis cezası kararının bundan sonrası için akademik camia yönünden bir uyarı olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!