Yeni yıla yeni TV yakışır

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıla yeni TV yakışır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 00:00

Yüksek çözünürlüklü (HD) yayınlar artık yaşantımıza usul usul girmeye başlayan bir gerçek. Bu tür görüntü üreten PlayStation 3 ve Blu-Ray oynatıcı gibi cihazlar da günümüzde dergi sayfalarından, evlerimizin oturma odalarına terfi ettiler bile. Peki televizyonunuz bütün bunlara hazır mı?

Mükemmel görüntü kalitesi sağlayan yüksek çözünürlüklü yayınlar kapımıza dayanıp HD yayın kaynakları da arttıkça, evdeki eski televizyonu güncellemenin vakti geliyor. Peki piyasadaki sayısız ürün arasından kendimiz için en doğrusunu nasıl seçeceğiz, karışık teknik özellikler arasından nasıl çıkacağız? Bu konuda size yardımcı olacak bazı detayları hatırlatmak istiyoruz.

zor seçİm: LCD ve Plazma

Yeni ve büyük ekranlı bir televizyon alacakların en zorlandıkları konu, plazma ve likit kristal teknolojileri arasında seçim yapmak. Doğrusu bu kolay bir seçim değil, çünkü her iki teknolojinin de kendine göre üstünlükleri var. LCD’ler daha ekonomik, daha az güç tüketiyor ve genelde daha yüksek çözünürlüklere sahipler. Plazma ekranlarsa daha gerçekçi ve derin renklere ve daha yüksek kontrasta sahip, özellikle film izlerken çok daha iyi görüntü sunuyorlar. Bizce burada kararınızı belirleyen etken, kullanım şekliniz olmalı. Eğer tam bir sinema tutkunuysanız ve evinizi kendinize göre bir sinema salonu haline getiriyorsanız, plazma size daha uygun olabilir.

Öte yandan, eğer televizyonu evinizin eğlence merkezi yapacak, bilgisayar ve Playstation 3 gibi cihazları da televizyona bağlayacaksanız, yüksek çözünürlüklü bir LCD sizin için daha verimli olabilir.

Odaya göre ekran

Çoğu kullanıcı, bütçesinin el verdiği en büyük ekranı satın alıyor, ama aslında ekran büyüklüğü seçiminizi televizyonu yerleştireceğiniz odaya göre yapmalısınız. Televizyondan ideal görüntüyü alabilmek için ekran boyunun en az üç katı mesafeden izlemelisiniz. Dolayısıyla, örneğin 106 ekran bir televizyon alıyorsanız, bunu 3-4 metre kadar uzaktan oturup izleyebileceğiniz bir odaya yerleştirmeniz gerek.

SİyahIn gücü: Pioneer PDP-4280XA

Pioneer’ın Kuro serisine dahil televizyonların ana özelliği, siyah rengi bir önceki nesile göre yüzde 80 daha koyu vererek kontrastı arttırmaları ve görüntü kalitesini geliştirmeleri. Seriden bizim beğenimizi kazanan PDP-4280XA modeli, 106 santimetrelik bir ekrana sahip ve 1024x768 çözünürlük sunuyor. 16000:1 gibi çok yüksek bir kontrast oranına sahip olan televizyon, dahili olarak hoparlör ve TV alıcısı da içermekte. Pioneer ürünü çok fazla sayıda giriş ve çıkış bağlantısıyla güçlendirerek, her türlü cihazı bağlayabileceğiniz bir eğlence merkezi haline getirmiş.

DiVX İçİn İdeal: LG 42LB5RT

Bir süredir video sıkıştırma standartı DivX’in geliştiricileriyle işbirliği içinde olan LG, resmi olarak DivX onayı taşıyan LCD ve plazma televizyonları piyasaya sürdü. USB 2.0 bağlantısını destekleyen bu yeni televizyonların bir özelliği de dahili 80 gigabayt sabit diskleri sayesinde, ek bir cihaza gerek duymadan görüntü kaydedebilmeleri. Serinin 106 santimetrelik 42LB5RT modeli, 1366 ? 768 çözünürlüğü ve 5ms tepki süresiyle film izlemek kadar oyun konsollarına da uygun özellikler sergiliyor.

İnce çerçeve:Toshiba 40XF

Toshiba XF serisi televizyonların hemen göze çarpan özelliği, görüntü panelinin çevresindeki çerçevenin çok çok ince olması. Toshiba, bu özel tasarım sayesinde diğer markaların 93 ekran televizyonlarının kapladığı alana 102 ekran televizyonu sığdırabiliyor. 102 santimetrelik ekranında 1920x1080 piksellik tam HD çözünürlüğünü sağlayan 40XF, görüntü kalitesini arttırmaya yönelik bir takım teknolojilerle de donatılmış. Televizyonun kendine özgü özellikleri arasında, ekranı ikiye bölerek bilgisayar görüntüsüyle TV yayınını aynı anda görüntüleyebilme gibi beceriler var.

Büyük salonlara: Samsung F9 Rose

Samsung’un yeni F9 serisi, 132 ve 177 santimetrelik iki "dev" televizyon içeriyor. Samsung, bu ürünlerinde LED aydınlatma teknolojisi kullanarak hem daha iyi kontrast değeri elde ediyor, hem de enerji tüketimini yüzde 30’a varan oranda azaltıyor. 1920x1080 piksel çözünürlüklü ekranlarıyla tam HD desteği sunan F9 Rose serisinin 177 ekranlık modeli, şu an için satın alabileceğiniz en büyük likit kristal televizyon. Samsung bu gösterişli serisi piyano siyahı ve krom kaplı yüzeylerle bezeyerek görselliğini de arttırmış.

Full HD’nİn İncİsİ:Philips 37PFL9632D

Philips’in sonbaharda çıkardığı yeni 9632 ve 9732 serisi, LED Ambilight yanında bir çok özelliği bir arada taşımalarıyla da dikkat çekiyorlar. Firmanın bugüne dek çıkardığı neredeyse tüm üst düzey görüntü işleme teknolojileri bir arada taşıyan ve 1920x1080’lik Full HD çözünürlüğe sahip olan bu model, Full HD yayınların yanında halen ülkemizde yaygın olan standart yayınlarda da şaşırtıcı bir netlik sunuyor. Geceleri televizyon seyretmenin keyfini katlayan, hatta televizyon kapalıyken oda aydınlatması olarak kullanılabilen Ambilight teknolojisini de mutlaka yakından denemek lazım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!