Yeni kuş gribi tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Yeni kuş gribi tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 14:02

Göçmen kuşlar, Afrika'dan Türkiye'ye doğru yola çıktı. yeni kuş gribi tehlikesi kapıda.

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde başgösteren ve 4 kişinin ölümü, çok sayıda insanın tedavi gördüğü kuş gribi tehlikesi, göçmen kuşların göçü ile yeniden kapıda. Kuş gribi virüsü taşıma ihtimali bulunan göçmen kuşların Afrika’dan yola çıkarak Türkiye’ye doğru gelmesi uzmanları harekete geçirdi. Türkiye Doğa Gözcüleri Derneği kurucu üyesi ve göçmen kuş uzmanı Asaf Ertan, Afrika’dan gelen binlerce flamingonun virüs taşıyıcısı olabileceğini ve gerekli tedbirlerin alınmaması halinde Türkiye’nin yeni bir kuş gribi salgınıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Göçmen kuş uzmanı Ertan, “Afrika’dan çıkan binlerce flamingo bir hafta içerisinde Türkiye’ye ilk giriş bölgesi olan Van Gölü havzasında konaklayacak. Bu kuşların son günlerde kuş gribinin görüldüğü Afrika’dan gelmesi tehlikenin boyutunu gösteriyor” dedi.

Güney Afrika’dan göç eden başta flamingo olmak üzere virüs taşıma ihtimali bulunan binlerce göçmen kuşu, Türkiye’de ilk olarak Ağrı ve Van Gölü Havzasında konaklayacak. Türkiye Doğa Gözcüleri Derneği Kurucu üyesi ve göçmen kuş uzmanı Asaf Ertan, yola çıkan göçmen kuşların Türkiye’ye ilk giriş noktası olan ve kuş gribi vakalarının görüldüğü Ağrı ve Van Gölü havzasına gelmesinin tehlikeli olabileceğini söyledi. Ertan, göçün önlenmesinin söz konusu olmadığını ve gerekli tedbirlerin hemen alınması için yetkililerin harekete geçmesini isteyerek, şöyle konuştu:

“Afrika’dan yola çıkan binlerce göçmen kuş üremek için Avrupa ülkelerine Türkiye üzerinden geçecek. Son günlerde Afrika’da kuş gribi vakaları görülmesi de tehlikenin boyutunu gösteriyor. Bu kuşlarla birlikte virüs gelecek endişesi var. Eğer gerekli tedbirler alınırsa korkulacak bir durum söz konusu değil. Ancak tedbirler yetersiz kalırsa bir salgına hazırlıklı olmalıyız. Çünkü daha önce Manyas’ta ortaya çıkan kuş gribinin daha sonra nerede görüleceğini uzmanlar söylemişti. Ve kuşların göç yolu belliydi. Buna rağmen tedbirler alınmayınca salgın oldu ve insanlar öldü. İlk kuş gribi görülmesinin ardından 3 ay kaybedildi. Çok kısa süre sonra binlerce göçmen kuşu Türkiye’ye girecek. Bu kuşlar ilk olarak Van Gölü havzasında bulunan 8 ayrı bölgede 3 ay boyunca konaklayacak. En önemli tedbir olarak kuşların konaklayacakları bölgelerin havadan ilaçlanmasıdır. Böylece hastalığın yayılması önlenebilir.”

Türkiye’de yanlış politika yüzünden 2004 yılında Manisa’daki aşı üretim enstitüsünün kapatılmasının büyük bir hata olduğunu söyleyen Ertan, “Türkiye bu konuda dışa bağımlı hale getirildi. Bu merkez yüksek maliyetinden dolayı kapatılmış. Eğer günün şartlarına uyduramıyorsak tümünü değiştirip böyle bir merkez kurulup işletilmeli. Türkiye gerçeklerinde böyle bir merkez şart. Yenilenmeli ve bilimsel yeni bilgilerle tekrar kurulmalıdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!