Yeni kitaplar

Güncelleme Tarihi:

Yeni kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Beynini doyurmak isteyenler için

Şarkiyatçılık/Batı’nın Şark Anlayışları,

Edward W. Said, Çev: Berna Ülner, Metis Yayınları Tarih Toplum Felsefe Dizisi, 412 sayfa.

Kapağında Pierre Loti'nin İstanbul'da vapurdan inişini gösteren bir fotoğrafın olduğu kitap, tüm dünyada kültürel araştırmalar alanında öyle bir etki yaptı ki, yirmi küsur yıl önce yayımlandığı halde yarattığı tartışmalar hálá sürüyor. 18. yüzyıldan bu yana Batı kültürünün gücünü sağlamlaştırmak için Şark fikrini kendi karanlık Öteki’si olarak nasıl mülk edinmeye çalıştığını anlatan ‘Şarkiyatçılık’, ülkemizde ne yazık ki hayli yanlı ve eksik çevirilerle aktarılmış tı, şimdi Said'in isteği üzerine, Berna Ülner'in kitabın gözden geçirilmiş ikinci basımından yaptığı tertemiz çeviriyle ilk defa tam metniyle yayımlanıyor. ‘‘Şark bir yana bırakılmalıdır. Şarkiyatçılığın bize sunduğu bütün o ırksal, ideolojik, emperyalist klişelerle birlikte...’’ diyen Said ile tanışmak için bulunmaz bir fırsat. Bu başucu kitabını mutlaka edinin...

Peynirli Çikolata Saatleri

İsviçre'den Gülünesi Anı Öyküler, İsmail Biret, Doğan Kitap, 228 sayfa.

‘‘Peynirli çikolata nasıl olur?’’ demeden önce dünyanın en ünlü peynir, çikolata ve bankalarına sahip ülkesi İsviçre'yi aklınıza getirin lütfen. 1934 yılında İstanbul'da dünyaya gelen İsmail Biret grafiker, art-direktör, metin yazarı, çevirmen, eleştirmen ve karikatürist reklam ajanslarında, çeşitli gazete ve dergilerde; oyuncu ve yönetmen olarak da tiyatrolarda çalışmış. On parmağında on marifet olan İsmail Biret, 45 yaşından sonra ailesiyle birlikte İsveçre'de yaşamayı seçmiş. İsviçre'de geçirdiği yirmi yıla yakın sürede yaşadığı trajikomik olayları ve anılarını kitaplaştıran Biret, konularını mizahi bir yaklaşımla ele almış.

Doğan Kitapçılık tarafından yayımlanan kitabı okurken hem gülüyor, hem de dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri sayılan İsviçre’de yaşananların bizim ülkemizde yaşadıklarımızdan, insan davranışlarının da bizdekinden pek farklı olmadığını görüyorsunuz.

Hoffman'ın Açlığı, Leon de Winter, Çev: Alev Yalnız, Can Yayınları, 300 sayfa.

Hollandalı yazar ve sinemacı Leon de Winter, çağdaş Hollanda edebiyatının en önemli isimlerinden biri. ‘‘Hoffman'ın Açlığı’’ oldukça üretken biryazar olan Winter'in Türkçe'ye kazandırılan ilk kitabı. 1995 yılında yayımlandığında büyük övgüler alan ve birçok dile çevrilen roman, adını kahramanı Felix Hoffman'dan alıyor. Tam yirmi yıldır geceleri uyuyamayan, tıkabasa yemek yiyen ve delicesine okuma tutkusuna kapılan Hoffman'ın öyküsü bu kadarla bitmiyor. Hoffman, Yahudi bir ailenin çocuğu olarak geçirdiği acılı yıllarını ve ölümülerine şahit olduğu ikiz kızlarını da bir türlü unutamıyor... Kitabın, yazarı tarafından filme çekildiğini de belirtelim. Aynı adlı filmin başrollerini Jaqueline Bisset ve Elliot Gould paylaşıyor.

Yüzyılın Sonu, Büyük Düşünürler Çağımızı Yorumluyor, Editör: Nathan P. Gardels, Çev: Belkıs Çorakçı Dişbudak, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 323 sayfa.

O yaygın ve kötü tabirle ‘‘2000'e bir kala’’ yeni bir yüzyıl nasıl olacak? Bu sorunun cevabını arayanlara bir göz atın istersiniz... Aleksandr Soljenitsin, Samuel P. Huntington, İvan Illich, Carlos Fuentes, Bernard Henri-Levy, Octavio Paz, Jean Baudrillard, F. Mitterand... Çağımızın ünlü düşünür ve siyeset adamları 20. yüzyıla ilişkin görüşlerini ve gelecek yüzyılda insanlığı bekleyen politik, kültürel ve ekonomik sorunları ‘‘Yüzyılın Sonu’’ adlı kitapta dile getiriyorlar. Kitap, dünyanın önde gelen siyaset ve yorum dergilerinden New Perspectives Quarterly'de (NPQ) son on yıl içerisinde yayımlanmış yazılardan seçmelerden oluşuyor. Dört bölümden oluşan kitabın editörlüğünü aynı zamanda NPQ'nun da editörlüğünü yürüten Nathan P. Gardels üstlenmiş. 21. yüzyılı anlamak ve anlamlandırmak isteyenler için es geçilmeyecek bir kılavuz kitap...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!