Yeni Genelkurmay BaÅŸkanı Özkök

Güncelleme Tarihi:

Yeni Genelkurmay Başkanı Özkök
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 31, 2002 10:51

Yüksek Askeri Şura, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu'nu emekli ederek yerine Orgeneral Hilmi Özkök'ü atadı.

Haberin Devamı

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplandı. Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantısı, saat 09.45'te başladı. Toplantıda, bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerle general ve amiralliğe yükselecek albayların durumu görüşülecek.

KIVRIKOÄžLU EMEKLÄ° OLDU

43 YILDIR ORDUDA
Manisa Turgutlu'da 1940 yılında dünyaya gelen yeni Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök , ilk ve orta öğrenimini Turgutlu'da ve liseyi de Bursa'da tamamladı.
Kara Harp Okulu'lu 1959 yılında teğmen olarak bitiren Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli birimlerinde üst düzey görevler yaptı.
Tuğgeneralliğe 1984 yılında yükselen Özkök, 1988 yılında Tümgeneralliğe 1992 yılında Korgeneralliğe ve 1996'da da orgeneralliğe yükseldi.
Özkök, 1996-1998 yılları arasında NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri komutanlığı, 1998-1999 yıllarında Genelkurmay 2. Başkanlığı, 1999-2000 yıllarında 1. Ordu Komutanlığı yaptı. Özkök, 2000 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.
TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyaları ile ABD Komutanlık Liyakat Madalyası sahibi Özkök, evli ve iki çocuk babası. Özkök İngilizce biliyor.
Şura'dan ilk çıkan karar Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'yla ilgili oldu. Şura, olası Irak operasyonu nedeniyle görev süresinin bir yıl uzatılacağı öne sürülen Kıvrıkoğlu'nu emekli ederek yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü atadı.

Toplantıya, Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hüseyin KıvrıkoÄŸlu, Milli Savunma Bakanı Sabahattin ÇakmakoÄŸlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin DoÄŸan, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Halit Edip BaÅŸer, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Tamer AkbaÅŸ, Ege Ordu Komutanı Orgeneral HurÅŸit Tolon, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay BaÅŸkanı Orgeneral Mehmet Åžener Eruygur, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Ä°brahim Fırtına, Genelkurmay Ä°kinci BaÅŸkanı Orgeneral YaÅŸar Büyükanıt, NATO Güney Avrupa Müşterek Kuvvetler Komutanı Orgeneral Oktar Ataman, Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek ve MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç katılıyor.  Â

Haberin Devamı

Toplantıda, rütbelerinde bekleme süreleri bir yıl uzatılacaklar ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacakların durumları da ele alınıyor.

Åžura'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ilgilendiren diÄŸer konular da görüşülecek. Bu kapsamda, çeÅŸitli nedenlerle TSK ile iliÅŸikleri kesilecek personelin durumunun da ele alınması bekleniyor.Â

Haberin Devamı

Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantısı, 3 Ağustos'ta sona erecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!