Yeni çıkan kitaplar

Güncelleme Tarihi:

Yeni çıkan kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 13:36

Yayınevleri birbiri ardına yepyeni kitapları okurla buluşturuyor.Her kitap keyifli bir yolculuk, yepyeni bir dünya....

Haberin Devamı

Her Temas İz Bırakır

Yeni çıkan kitaplar

Emrah Serbes
İletişim Yayınları

Kızılay, Sakarya Caddesi, SSK İşhanı, Dil-Tarih, Atakule, öğrenci evleri... ve Emniyet... Cinayet Masası. Behzat Ç., "yeni müktesebata" uyum sağlayamamış, lambur lumbur, "dişli" bir başkomiser. Müzik dinlemez, polis telsizi dinler. Kitap okumaz, gazeteye spor sayfasından başlar. Herhangi bir siyasi görüşü yok. "İçimizden birinin" üçüncü sayfa haberlerine yansımış hali gibi, adı bile tam değil. 1. Amatör'de duran toplara iyi vuran bir stoperken, topçuluğu bırakıp başkalarını tekmelemeye başlamış. Mesela beş lira için kalbinden adam bıçaklayanları, on üç yaşında kızlara tecavüz eden, namus için en yakın akrabalarını vuranları... Kendi adalet anlayışı bakımından sorun yok; "it uğursuz" kimdir, belli gibi görünüyor... Ama acaba öyle mi? Behzat Ç.'yi ve onun adalet duygusunu da rahatsız eden işler olabiliyor bazen hayatta... At izinin it izine karıştığı bir cinayet... Kim, niye öldürsün bu kızı? Hem niye bu şekilde? Siyaset karışmış desek?.. Garip... Öğrenci âlemine, başka âlemlere, ama asıl polis âlemine dikiz atan, entrikası bereketli bir polisiye...

Haberin Devamı

Bir Yel Esiyor Dünya Kavşaklarında
Tasos Livaditis
Çeviren: Panoyat Abacı
Evrensel Basım Yayın

Atina doğumlu Tasos Livaditis'in imzasını taşıyan Bir Bel Esiyor Dünya Kavşaklarında suçlanmış, toplatılmış bir şiir. Çünkü savaşı lanetliyor. Savaşın getirdiği yoksulluğu, acıları gözler önüne seriyor. Dünyanın yoksullarının dünya emekçilerinin gerçek istediğini haykırıyor: Barış.

Livaditis'in bu destansı şiiri emekçilerin soluklarının oluşturduğu burgaçla emekçilerin çektiği körüklerin esintisini birleştirerek tüm savaş yandaşlarını bu dünyadan süpürüyor sanki.

Dünyanın tüm dillerinden oluşan yepyeni bir dille yepyeni bir şarkı söyleyen kalabalıkların,  "barış" diye haykıranların sesleriyle örülen bu destan Panayot Abacı'nın duru Türkçesiyle bugün için de güncelliğini koruyor.

Haberin Devamı

Pek İngilizvari Bir Darbe

Yeni çıkan kitaplar

Chris Mullan
Çeviren: Mefkure Bayatlı
Agora Kitaplığı

1989 Mart ayında İngiltere'de yapılan seçimleri İşçi Partisi kazanır. ABD dahil dünyadaki başka hiçbir devlet sosyalistlerin seçimden muzaffer çıkacağına ihtimal bile vermemiştir. Fakat olan olmuş, İngiliz topraklarından bütün yabancı üsleri kaldırmayı, NATO'dan ayrılmayı, nükleer füze başlıklarını sökmeyi ve tarafsızlaşmayı düşünen çelik işçisi Harry Perkins önderliğindeki İşçi Partisi seçimleri kazanmıştır. Seçim bildirgelerindeki finans işlemlerinin kamu denetimine açılmasını ve medyadaki tekelleşmeyi kaldırma maddelerini hayata geçiren Perkins hükümeti, sistemi rahatsız etmektedir. Başbakanlığı gönülsüzce işçi sınıfından Perkins'e sunan Kraliyet'ten, istihbarat teşkilatları DI5 ve DI6'ya, Sir'lük, Lord'luk unvanlarının hamisi Muhafazakâr Parti'den parmağını dünyanın her yerine sokmayı alışkanlık edinmiş ABD'ye kadar bütün sağcılar, solcu olmayı otomatikman Ruslara hizmet etmek anlamında algılayan Soğuk Savaş sevenler, yeni hükümeti devirmek için çeşitli dolaplar çevirmeye başlarlar...

Haberin Devamı

Malte Laurids Brigge'nin Notları

Yeni çıkan kitaplar

Reiner Maria Rilke
Çeviren: Behçet Necatigil
Can Yayınları

Modern edebiyatın en etkileyici şair ve yazarlarından Rainer Maria Rilke’nin tek romanı olan Malte Laurids Brigge’nin Notları, yazarın 1902 ve 1903 yıllarını geçirdiği Paris’teki gözlemlerinden kaynaklanır.

Rilke’nin günce biçiminde kurguladığı bu başyapıt, bir yanıyla yazarın Paris anılarını canlandıran otobiyografik bir roman olma özelliği taşırken, öte yandan da 20. yüzyıl başında büyük kentlerde yaşanan sanayileşmenin ışıltılı sürecinin insanlar üstünde yeni yoksulluklar yaratan karanlık etkisini vurgular. Birçoklarınca varoluşçu edebiyatın ilk parlak örneği olarak kabul edilen bu yapıtta Rilke’nin bütün ana temalarını, aşkı, ölümü, çocukluk korkularını, kadının tanrılaştırılmasını ve bir “gönül meselesi” olarak ele aldığı “Tanrı” düşüncesini görmek mümkündür.

Haberin Devamı

Labirent

Yeni çıkan kitaplar

Kate Mosse
Çeviren: Sevin Okyay
Altın Kitaplar

Temmuz 1209: Carcassonne’de on altı yaşında bir kıza babası Kutsal Kase’nin gerçek sırrını anlattığını iddia ettiği esrarengiz bir kitap verir. Alais kitaptaki garip kelimelerin ve simgelerin altında gizlenen anlamları anlamasa da bu kitabı canı pahasına saklaması gerektiğini, kaderinin buna bağlı olduğunu bilir. Binlerce yıl geçmişe, kadim Mısır’ın çöllerine dek uzanan labirentin sırrını saklamak büyük fedakarlıklara ve sonuna kadar inanmaya bağlıdır.

Temmuz 2005: Carcassone’nin varoşlarındaki dağlarda arkeolojik bir kazıya katılan Alice Taner, bir rastlantı sonucu iki iskelet bulur. Gizli mezardaki tabutun içindeki kemikleri görünce bunların karabasanları andıran kötücül gücünü hisseder. Aynı zamanda kayaya kazınmış gizemli kadim kelimeleri her nasılsa anladığını ürpererek fark eder.

Haberin Devamı

Müzik üzerine Tartışmalar
Hazırlayanlar: Yılmaz Onay Tonguç ok, Aynur Toraman Züyebde Aydemir, Mehmet Erdam, Olcay Geridönmez, KTayban Şahbaz
Evrensel Basım Yayın

Sanattaki ezeli bir tartışmanın başlıca ögelerini biraraya getiren kitap, yetkin eserlere imza atmış, alanlarında başarı kazanmış müzik ustalarının makalelerinden ve kendileriyle yapılan söyleşilerden oluşan bir derleme.

Kitaptaki tartışmalar, asıl olarak müzik alanında meydana gelmiş olsa da bu aslında sadece bir müzik kitabı değil. Sanat izleyicilerinin ve sanatçıların daha önce başka vesilelerle ama 90'lı yılların başından bu yana da postmodernizmin bağlamında karşı karşıya kaldıkları, her gün bir sanat dalının "ölüm ilanıyla" birlikte verilen sanatta paradigma değişikliği haberlerinin ne anlama geldiğini tarihsel içeriğiyle birlikt görmeyi kolaylaştıracak bir rehber kitap olarak da ele alınabilir.

Boş Oda

Yeni çıkan kitaplar

Talitha Stevenson
Goa Yayınları

Aylar süren ayrılıktan sonra Emily, Londra'ya ve parçalanmanın eşiğinde olan bir aileye geri döner. Gecelerini, sıkış tıkış barlarda yakışıklı ama yıpranmış erkek arkadaşı Tom ve arkadaşlarıyla içki içip sigara tüttürerek geçirir.

Bu, onun duygularına yönünü kaybettiren ve onu tüketen bir yaşam tarzıdır. Birine ya da bir şeye inanma arayışıyla, kendini Tom'un çekici ve karmaşık duygular içindeki kuzeni Simon'a karşı konulamaz bir şekilde bağlanmış bulur.
Fakat Simon evlidir; o ve Emily yakınlaştıkça ve yazın sonuna gelindikçe her iki aile için de yıkıcı etkileri olacak bir karar almak zorunda kalırlar.

Hem acıklı hem de keyifli bu romanda, Talitha Stevenson gizli güzelliğin ahlaki şaşırtıcılılığını yaratmış.

Üçüncü Kadın

Yeni çıkan kitaplar

Alev Aksoy Croutier
Çeviren: Leyla Özcengiz
Remzi Kitabevi

Zinnur ve Nuriye, Babıâli’de yüksek derecede bir memurun, iyi eğitim görmüş ve tutucu anlayışa karşı koyan kızlarıdır... Madam Lera cesur yazılarıyla erkeklerin dünyasında varolma savaşı veren bir Fransız gazeteci... Bu üç akıllı kadının gizemli bir ilişkiye girdikleri kişi ise, İstanbul’a bir deniz subayı olarak gelen ve Doğu hakkında yazdıklarıyla ün kazanmış olan Pierre Loti... Bu roman, kafes arkasındaki tutsak yaşama başkaldırışta ulus, din, eğilim farkı tanımayan bir kadın dayanışmasının hikâyesidir. Avrupa devletleri “Hasta Adam” için çeşitli planlar yaparken, bu üç kadın da, özgürlük özlemlerini dile getirmek için bir plan yapmışlardır. Bu amaçla kurdukları tuzağa düşürecekleri kişi de Loti’den başkası değildir...

Silinmeyen

Yeni çıkan kitaplar

Karin Slaughther
Çeviren: Algan Sezgintüredi
İthaki Yayınları

Grant County polis karakolunda gün korkunç bir olayla başlamıştır. İki gencin makineli tüfeklerle gerçekleştirdiği karakol baskınında sağ kalmayı başaran bir avuç rehine bıçak sırtında bir ölüm kalım savaşı vermektedir.

Rehinelerin arasında yer alan Doktor Sara Linton için sadece saldırganlara karşı verilen bir mücadele değildir bu. Geçmişin kirli ve dehşet veren sırlarıyla da boğuşmak zorundadır; hiçkimsenin ve hiçbir olayın göründüğü gibi olmadığını ortaya seren korkunç sırlarla.

Mahire Abla
Fatma Esin
Agora Kitaplığı


Karanfiller, güller, sümbüller, laleler renk renk; papatyalar sarı. Ama hepsinin kokusu aynı: lavanta; buram buram hem de. Olsun. Canlı canlı hepsi. Sanki yıllar önce yaratılmamışlar gibi, yıllardır kapalı bir sandığın içinde boyunları bükük, onları elleyecek, okşayacak, seyredecek birilerini bekleye durmamışlar gibi. Ya öyküleri? Hepsininki ayrı. Kırmızı güllü karyola eteği, dayılarının sünnet düğünü için işlenen yatak takımından arta kalanmış. Mor sümbüllü kırlentler, büyük dayısının doğumu için işlenen takımdan. Pembe karanfil işlemeli kundak küçük dayısınınmış. İlk çocuğu erkek olunca ikinci kız olur sanmış anneannesi Bakiye hanım; onun için pembe yapmış kundağının karanfillerini. Annesinin kundağı sarı papatya bezeli. Pembe yaparsa Allah'ın gücüne gider diye, sarı papatyalarla bezemiş bu defa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!