Yeni CHP yeni liste

Güncelleme Tarihi:

Yeni CHP yeni liste
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK ve ardından Parti Meclisi’ne sunduğu milletvekili aday listesinde Önder Sav, Hakkı Süha Okay ile Kemal Anadol yok.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önce MYK’ya ardından da Parti Meclisi’ne (PM) sunduğu milletvekili aday listesinde eski Genel Sekreter Önder Sav, eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ile Grup Başkanvekili Kemal Anadol’a yer verilmedi.
Kılıçdaroğlu bu kararıyla, kendisine genel başkanlık yolunu açan Sav, Okay, Anadol üçlüsüyle yollarını tamamen ayırdı. Kılıçdaroğlu, Yargıtay’ın “Yeni tüzük uygulansın” kararı sonrasında başlayan süreçte, Sav’ı MYK’ya almamış, 18 Aralık’ta toplanan olağanüstü kurultayda da PM dışında bırakarak Sav’ın “CHP’deki yönetimine” resmen son vermişti.

Sav’ın yerine Ayata

Sav’ın seçim bölgesi Ankara’da 1’inci Bölge 1’inci sıraya Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Ayata geldi. 1’inci Bölgede diğer Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı ve YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan da yer buldu. Kılıçdaroğlu’nun Sav’a yakın isimlerden liste dışı bıraktığı bir diğer isim Ankara Milletvekili Tekin Bingöl oldu. CHP'nin bilişim uzmanı Tacidar Seyhan da listeye giremedi.

Haberin Devamı

Sevigen ve Ateş de yok

Kılıçdaroğlu, bir diğer hamleyi de eski genel başkan Deniz Baykal’a karşı yaptı. Baykal’a en yakın isimler olarak adlandırılan İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş ve Bursa Milletvekili Onur Öymen ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ve Berhan Şimşek'i de liste dışı bıraktı. CHP’nin yeni listesinde 78 milletvekili liste dışı kaldı.

Listenin ön sıraları

CHP listesinin İstanbul’da ön sıralara alınan adayları şöyle: 1. Bölge Gürsel Tekin, Osman Korutürk; 2. Bölge Kemal Kılıçdaroğlu, Bihlun Tamaylıgil, Sezgin Tanrıkulu, Aydın Ayaydın; 3. Bölge Erdoğan Toprak, Umut Oran, Süleyman Çelebi, Oktay Ekşi, Sabahat Akkiraz.  

Haberal ve Balbay CHP listesinde

ERGENEKON Davası’ndan tutuklu Prof. Mehmet Haberal, PM’ye sunulan listeye Zonguldak 1’inci sırasından girdi. Yine Ergenekon Davası tutuklusu olan gazeteci Mustafa Balbay da İzmir listesinde kendisine yer buldu. Eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de Ankara 2’nci Bölge 3’üncü sıradan aday gösterildi.

Haberin Devamı

Sinan Aygün için 'hayır' rekoru

Sinan Aygün’e 80 üyeli PM’de 38 hayır oyu çıktığı, çok sayıda üyenin de çekimser kaldığı öğrenildi. Ancak hayır oyları sayıldığı için Aygün’ün adaylığının kabul edildiği belirtiliyor.

 

Özkan CHP göstermezse bağımsız aday olacak

 

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Tuncay Özkan avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada CHP aday göstermezse İstanbul'dan bağımsız aday olacağını belirtti..

Türmen de İzmir’de

 

Balbay, Aydın yerine İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday gösterilirken, AİHM eski yargıcı Rıza Türmen İzmir 1. bölge 2. sıradan aday oldu. İzmir 1. Bölge’de Güldal Mumcu aday gösterilirken 2. Bölge’de Alaattin Yüksel, Balbay, Mehmet Ali Susam, Rahmi Aşkın Türeli ve Aytun Çıray yer aldı.

 

Haberin Devamı

Sümer ve Kaleli de girdi

 

Diyarbakır’da Salih Sümer’in ilk sırada yer aldığı, Bursa’da Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli’nin, Kocaeli’nde Hurşit Güneş’in, Trabzon’da Volkan Canalioğlu’nun listede bulunduğu kaydedildi.

 

Sanatçılar ilk sıralarda

 

Muğla’da büyük bir sürprizle ön seçimde birinci çıkan sanatçı Tolga Çandar, türkücü Sabahat Akkiraz ile Grup Yorum’un efsane solisti Hilmi Yarayıcı listede yer alan isimler arasındalar.

 

Vitrinde yeni isimler

 

CHP’nin vitrininde BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Şafak Pavey de yer alıyor. Henüz 19 yaşındayken sol kolunu ve bacağını geçirdiği tren kazasında kaybeden Pavey, İstanbul’dan aday gösterildi.

 

Haberin Devamı

Adı geçip de listeye giremeyenler

Tuncay Özkan, Murat Karayalçın, İlhan Cihaner, Kadir Özbek, Hikmet Çetin, Tayyibe Gülek ve Ercan Karakaş gibi isimlerin aday listesine giremedikleri belirtiliyor.

 

Aday gösterilmeyen Cihaner'den ilk açıklama

 

Eski Başsavcı İlhan Cihaner aday gösterilmemesiyle ilgili dipnot.tv'ye şunları söyledi: "Bize gelen bilgiler de o yönde. Ancak değerlendirme için erken. A planı dışında başka bir B planı yok. Amacımız hukukdışılığa karşı mücadele etmek. Şu anda hiç birşey söylemeyeyim. Öncelikle resmen bir kesin sonuçlar elimize ulaşsın. Sonra değerlendirmeleri yapacağız. "

 

Hulki Cevizoğlu şaşkınlığını Twitter'da paylaştı

 

Gazeteci yazar Hulki Cevizoğlu CHP'den aday adayı olduktan sonra milletvekilleri listesine girememesiyle ilgili olarak ilk değerlendirmeleri Twitter üzerinden yaptı. "Yeni CHP, Hulki Cevizoğulu'nu Milletvekili listelerine almadı..." şeklinde bir twit atan Cevizoğlu, "Birçoğunuz listede yer alamam gibi bir şey olmayacağına, hatta Ankara 1. bölge 1. sırada aday olacağıma inanıyordu" diyerek şaşkınlığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Baykal: Yorum yok

 

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'deki liste ile ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi.

 

Arıtman'dan sert tepki: Çorba listesi

 

CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman, milletvekili aday listesini, “Tasfiye operasyonuna devam edildi. Önder Sav ve ekibini tasfiye ettiler. Deniz Baykal listede yer aldı, ancak ekibi tasfiye edildi. O da yalnız bırakılarak tasfiye gerçekleştirildi. Budama yapıldı. Çorba listesi olmuş” diyerek tepki gösterdi.

 

Aysever istifa etti

CHP İstanbul 1. Bölge 12. sıradan milletvekili adayı gösterilen PM üyesi Enver Aysever, partiden istifa etti. İstifası sonrası bir açıklama yapan Aysever, ''Ben İstanbul 2.bölge 12.sıradan adaydım. Çeşitli basın kuruluşlarında listede yerimi beğenmediğim için istifa ettiğim söylendi. Oysaki 12.sıra benim seçilebileceğim bir yerdi. İstifa etmemin bununla bir ilgisi yok. Dünkü PM toplantısında milletvekili adayları oylanırken İlhan Cihaner liste dışı kaldı. Fakat Sinan Aygün çok sayıda ret oyu almasına rağmen aday gösterildi. İlhan Cihaner'in aday olmaması CHP'nin vicdanını kanattı. Ben de 'İlhan Cihaner yoksa ve Sinan Aygün varsa ben yokum' dedim. Parti Meclisi'nden CHP'den ve bütün görevlerimden istifa edip çıktım. Parti içinde kalmam için çok baskı yapıldı ancak gazeteciliğe geri dönmek için parti üyeliğimden de istifa ettim. Sky Türk'te yaptığım programıma devam edeceğim. Ben solcuyum ve partide solcuların olmasını istiyorum. Kendi partisine sahip olamayan Süleyman Demirel CHP'ye sızmıştır. Eski Demokrat Partili bakanların ve Mehmet Haberal'ın yer alması bunu gösteriyor. Seçimlerde yine de Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vereceğim'' dedi.

AK PARTİ'DE LİSTE KULİSİ

MHP'NİN LİSTESİNDEKİ SÜRPRİZ

BDP ADAY LİSTESİNİ AÇIKLADI

CHP PM'DE LİSTE TARTIŞMASI

ADİL GÜR, SEÇİMLERE 2 AY KALA SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!