Yeni Cami

Güncelleme Tarihi:

Yeni Cami
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni Camii, Kuruköprü ile Küçük Saat arasında bulunan Özerler Caddesi'ndedir. Yeni Camii'nin diğer bir ismi de Abdürrezzaki Antaki'dir. 1724 yılında inşa edilmiştir. 1729 yılında Abdullah Bin Ali Beşe tarafından minaresi yapılmıştır.

Bütünüyle dikdörtgen planda olan yapının üzerine, iç mekanda iki paye ve iki sütunun taşıdığı beşerden on kubbe örtmektedir. Paye ve sütunlar mekanı kıbleyi paralel iki nefe ayırmakta ve bu destek sistemi sivri kemerlerle birbirine bağlamaktadır.

Gerek plan aşaması gerekse mekan konstrüksiyonu itibarıyla tipik Ulu Camilere dahil olan eserin beden duvarları ve minaresi Adana Ulu Camii'nde de olduğu gibi Kahire'deki bazı Memlük yapılarını hatırlatmaktadır.

İlk bakışta, kıble duvarı haricinde kalan cephelerden ilave edilen betonarme kısımlarla Cami'in esas karakteri bozulmuş ise de değişikliğe uğramamış olan kıble duvarı ile minaresi Yeni Cami'in orjinal durumunu ortaya koymaktadır. Güney batı köşesinde bulunan minarenin kaidesi aynı zamanda avlu kapısı durumundadır. Silindirik minare gövdesi zikzaklı hatlarla süslenmiş, şerefesi Memlük camilerinde olduğu gibi konik bir sundurma ile örtülmüştür. Tamamen köfeki taşından yapılmış olan kıble cephedeki taş işçiliği eserin en sanatkarane yapılmış yanını teşkil eder. Zikziklarla süslenmiş olan pencere kunarlarına küçük sütunlar yerleştirilmiştir. Pencerelerin etrafı, içleri itki motifleri ile doldurulmuş, rozetlerle süslenmiştir. Silindirik mihrap nişin kavsarası antik geleneğe uygun olarak istiridye şeklinde yapılmıştır. Bu şekil mihrap, eski Bağdat Cami'inde de bulunmaktaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!