Yeni bulunan dinazor türü kuÅŸ gibi tüylü ve boyu 9 metre

Güncelleme Tarihi:

Yeni bulunan dinazor türü kuş gibi tüylü ve boyu 9 metre
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 05, 2012 12:52

Çin’in kuzeydoğusunda keşfedilen bir dinozor türüne ait fosiller, dinozorların evrimi hakkında yeni bilgilerin ortaya çıkmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Bu yeni dinozor türünün adı, Yutyrannus hali... Çince ve Latince kelimelerle oluşturulan bu ad, "güzel tüylü tiran" anlamına geliyor.

Yutyrannus hali'nin yetişkinlerinin boyu 9 metreden, ağırlığı ise 1.5 tondan fazla. Adından da anlaşılabileceği üzere Yutrannus hali tüylü bir avcı.

Çin'in Liaoning eyaletinde bulunan iyi korunmuş üç fosili inceleyen uzmanlar, yaklaşık 125 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen Yutyrannus'un tüylerinin yetişkin bir kuşların tüylerinden çok yavru kuşların tüylerine benzediğini belirtiyorlar.

Kendisinden 90 milyon yıl sonra ortaya çıkan en büyük avcı olan Tyrannosaurus Rex'in akrabası olduÄŸu tahmin edilen Yutyrannus, daha soÄŸuk bir ortamda yaÅŸadığından bu tüylere ihtiyaç duymuÅŸ olabilir.Â

Yine Çin'de bulunan Beipaosaurus'tan "en büyük tüylü dinazor" sıfatını çalan Yutyrannus'lar, kürk evriminin nasıl gerçekleştiği sorusuna da yanıtlar sunabilir.

Haberin Devamı

Fosillerin haberi bilim dünayasını son derece heyecanlandırdı. Bilim insanları, arka arkaya bulunan tüylü dinozorların, son 15 yılda dinozorlar alemine dair düşünceyi köklü olarak değiştirdiğini belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!