Yener Süsoy: Bahçeli kadar milliyetçiyim

Güncelleme Tarihi:

Yener Süsoy: Bahçeli kadar milliyetçiyim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Yener SÜSOY
Haberin Devamı

Yirminci yüzyıldan yirmi birinci yüzyıla YÖK Başkanı sıfatıyla girecek olan Prof. Dr. Kemal Gürüz, Devlet Mahallesi'ndeki lojmanının kapısında eşiyle beraber dimdik ayaktaydı. Gülümseyen yüzüyle ‘‘Görüyorsunuz, sizi kıramadım Yener bey’’ diyerek üstündekileri gösterdi. Karşılıklı spor giysiler içinde olmamızın, sohbetimizi daha sıcaklaştıracağını söylemiştim telefonda. Salondaki rahat koltuklara henüz gömülmüştük ki, eşi ve meslekdaşı Prof. Dr. Güniz Gürüz kahvelerimizi getirdi. Yanında da bir tabak kendi imalatı olan profiterol. Önce kahveden bir yudum, sonra bir kaşık profiterol ve derken laf lafı açtı...

Başkan'ı çeşitli çevreler koro halinde istifaya çağırdılar, çağırmaktalar. O ise değil istifa etmek, bu göreve yeniden seçildi. Merak ediyorum doğrusu, kime güveniyor?

- Eşim Güniz var, oğlum Murat var, ailem var, arkadaşlarım var ve üniversitelerde benim gibi düşünen çok sayıda öğretim üyesi var. Türkiye'nin dünya çapında ün yapmış bilim adamlarının bana büyük ölçüde destek verdiklerine eminim. Elbette sayın Cumhurbaşkanımızın da teveccühleri var. Yaklaşık 25 yıl üniversitenin her kademesinde, bölüm başkan yardımcılığından rektörlüğe kadar yöneticilik yaptım.

BEN DE MİLLİYETÇİYİM

İstifa etmeyi hiç düşünmemiş olabilir mi?

- Hayır Yener bey, hiç düşünmedim. Çünkü ben doğru ve iyi yaptığıma inanıyorum.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin son eleştirileri yenip yutulacak gibi değil doğrusu.

- Sayın Süsoy, bütün eleştiriler gibi MHP'nin eleştirilerini de saygıyla karşılıyorum. İnanıyorum ki, sayın Bahçeli'yle bir saat oturup konuşabilsek bu yanlış anlamalar büyük ölçüde giderilecek. Cumhuriyetimizi iyi anladığım kanaatindeyim. Türkiye Cumhuriyeti'nin nüfus cüzdanını, pasaportunu taşıyıp da, etnik kökeniniz, dini inancınız ne olursa olsun ‘‘Ne Mutlu Türküm’’ diyemiyorsanız sizde ciddi bir yanlışlık var demektir. Ben bu anlamda su katılmamış bir Türk milliyetçisiyim.

ORDUDAN BASKI YOK

Gürüz'ün yeniden seçilmesi 28 Şubat süreciyle ilintili olabilir mi? Ya da Silahlı Kuvvetler'den destek?

- Zannetmem, benim bilgim dahilinde böyle bir şey yok. Komutanlardan hiçbir zaman bize şöyle yapın, böyle yapın diye bir şey gelmedi.

Ona ‘‘II. Doğramacı’’ desem rahatsız olur mu acaba?

- Sayın Doğramacı çok yakın olduğum, çok sevdiğim bir insandır. Doğruları yanlışlarından kat kat fazladır, Türkiye'de büyük eserler meydana getirmiştir. Yükseköğretim yönetimi konusunda görüşlerimiz büyük ölçüde çakışır. Sayın Doğramacı bana her zaman destek olmuştur.

Ellerine palayı alıp beğenmediklerini biçmek de bir başka ortak yanları.

- Yener bey, ne onun elinde pala oldu, ne de benim elimde. Kimleri biçmişiz ki? Yalnız şunu söyleyeyim; kanunlar ile bilimin ve teknolojinin evrensel kurallarını uygulamada kesin kararlıyım.

LİBERAL SAĞCI

Üniversite öğrencisiyken gençlik olaylarına katılmamış olabilir mi?

- ODTÜ'de okurken öğrenci olayları içinde yer almadım, tasvip de etmedim. Olaylar bir deneyimdir ama, Türkiye'ye pahalıya mal olduğu inancındayım. Benim siyasi görüşüm hep ortanın sağında, liberal sağda olmuştur. Ailem yıllarca Demokrat Parti'ye oy vermiştir. Ondan sonra ben Adalet Partisi'ne, daha sonra da hep Anavatan Partisi'ne oy verdim.

Bunda Mesut beye yaptığı danışmanlığın rolü büyük elbette.

- Mesut beyle resmi danışmanlımktan çok, yakın bir dost ilişkimiz oldu, bunun önemli bir rolü vardır herhalde. Ben Mesut beyi severim, o da beni sever.

Üniversitelerde benim gibi düşünen çok sayıda öğretim üyesi var.

Sayın Bahçeli'yle bir saat konuşsak yanlış anlamalar giderilecek. Ben su katılmamış bir Türk milliyetçisiyim.

Komutanlardan hiçbir zaman bize şöyle yapın, böyle yapın diye bir şey gelmedi.

Benim siyasi görüşüm hep ortanın sağında, liberal sağda olmuştur.

Benim için deprem konusunda lafı dinlenecek kişilerin başında Prof. Dr. Celal Şengör gelir.

35 senedir her gün saunaya giderim, cumartesi öğlenden sonraları ise tavla oynarım.

Ben Türk ve Müslüman bir ailenin çocuğu olarak doğdum, Müslüman adetlerine göre de gömüleceğim.

Özel dersanelere verilen para israftır, ayrıca pedagojik olarak da zararlıdır. Bunların hemen özel okullara dönüşmeleri lazım.

YÖK Başkanı'nın mal beyanı

Maaşım her şey dahil 800 milyon lira.

Yıldız Blokları'nda 100 metrekarelik bir apartman dairesinden ayda 250 milyon kira alıyorum. Dairenin bugünkü değeri 180 bin dolar civarında. İlerde verasetle uğraşmasın diye bu evi Murat'ın üstüne yaptık.

İş Bankası Güvenevler Şubesi'nde 150 bin dolarım var.

Biri oğlumun iki Tipo marka özel otomobilimiz var.

Babam Çeşme'de kendi oturdukları yazlık evi benim üzerime yaptı.

Hayatımda toto, loto, borsa hiç oynamadım, piyango bileti de hiç almadım.

Maaşımı yıllardır her ay Özel Kalem Müdürüm alır ve hemen dolara çevirir.

Harcamalarımda kredi kartı kullanırım.

Yüksek faiz veren bankalara katiyen gitmem. Risk almayı sevmem, sağlamcıyımdır. Benim derdim olanı korumak, kar etmek filan değil.

Borsada nasıl oynanır, ticaret nasıl yapılır hiç anlamam.

YARIN:

Cumhurbaşkanı kim olsun

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!