Yemen toz duman

Güncelleme Tarihi:

Yemen toz duman
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 03, 2011 14:34

Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in sarayı bombalandı. Yemen muhalefeti, havan topuyla yapılan saldırıda Devlet Başkanı Salih'in öldürüldüğünü öne sürdü. Bu iddiayı yalanlayan Yemenli yetkililer ise Salih'in sağlık durumunun iyi olduğunu ve saldırıdan hafif yaralarla kurtulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Hükümete bağlı güçlerle muhalif aşiret üyeleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği Yemen'de, muhalefete ait Suhail televizyonu, başkanlık sarayının içindeki camiye en az iki top mermisi isabet ettiğini bildirdi. Suhail, saldırıda Devlet Başkanı Salih'in öldüğünü iddia etti.

Ancak Yemen Enformasyon Bakan Yardımcısı Abdi El Canadi, Salih'in ölmediğini ve basın toplantısı düzenleyecek kadar sağlıklı olduğunu söyledi. El Canadi, TSİ 16.00 sularında yaptığı açıklamada, "Devlet başkanımız iyi durumda. Kendisi bir saat içinde halka seslenecek" dedi.

Yemenli güvenlik yetkililerine göre ise Salih saldırıda hafif yaralandı.

Akşam saatlerinde El Arabiya'ya konuşan bir iktidar partisi yetkilisi, askeri hastaneye kaldırılan Salih'in tedavi altında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

YEMEN TOZ DUMAN / FOTO GALERÄ°

İktidardaki Genel Halk Kongresi Partisi'nin sözcüsü Tarık Şami, camide cuma namazı kılan Başbakan Ali Muhammer Mücaver ve Meclis Başkanı ile birçok siyasetçinin yaralandığını belirtti.

Associated Press'e konuşan bir hükümet yetkilisi, yaralanan Başbakan Yardımcısı Raşit El Alimi ve Sana Valisi Numan Veid'in durumunun ağır olduğunu söyledi.

Yemen hükümeti, Salih'in 3 korumasının ve bir imamın öldüğü saldırıdan ülkenin en büyük aşireti Haşid'in lideri Şeyh Sadık El Ahmer'i sorumlu tuttu.

Ancak El Ahmer, devlet başkanlığı sarayına düzenlenen saldırıyla bağlantıları bulunduğu yönündeki iddiayı reddetti. El Ahmer, saldırıdan Salih'i sorumlu tutarak, bunun, başkent Sana'daki sokak çatışmalarının tırmandırılmasını meşrulaştırılmaya yardımcı olmak için yapıldığını söyledi.

Reuters, başkanlık sarayına yönelik saldırının ardından hükümet güçlerinin, aşiret liderlerinin evini top ateşine tuttuğunu bildirdi.

ABD'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Beyaz Saray, Yemen'deki sıcak gelişmeler karşısında itidal çağrısında bulundu.

Ulusal güvenlik konseyi sözcüsü Tommy Vietor, ABD'nin, Yemen Devlet Başkanı Salih'in yaralandığı yönündeki haberleri yakından takip ettiğini, ancak henüz bu bilgiyi teyit ettiremediğini söyledi. Vietor, Washington'ın gelişmelerden "çok kaygılı" olduğunu ve sorunun ancak müzakere yoluyla çözülebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdüllatif El Zeyani ise Yemen'deki tüm tarafları çatışmaları durdurmaya çağırdı.

El Zeyani, El Arabiya televizyonuna verdiği demeçte, "Konsey'in, Yemen'de akan kanın durması için tüm taraflara derhal çatışmaları durdurması çağrısında bulunduğunu" belirterek, KİK'in Yemen'e destek için bütün çabayı sarf etmeye hazır olduğunu söyledi.

KİK Bakanlar Konseyi’nin, Yemen'deki kaygı ve üzücü durumu izlediğini açıklayan El Zeyani, bu ülkedeki üzüntü verici durumun kimsenin yararına olmadığını ifade etti.

SALİH ANLAŞMAYI İMZALAMAMIŞTI

Aylardır iktidar karşıtı gösterilere sahne olan Yemen'de Devlet Başkanı Salih'e bağlı güçlerle muhalif aşiret üyeleri, 33 yıldır iktidarda olan Salih'in geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinden sonra çatışmaya başlamıştı.

/images/100/0x0/55eaed4ef018fbb8f89f99f6

Haberin Devamı

Salih'e bağlı güvenlik güçleriyle aşiret üyeleri arasındaki çatışmalar bu sabah saatlerinde Sana'nın güneyine sıçramıştı. Çatışmalar sırasında aşiret lideri El Ahmer'ın kardeşi Hamid El Ahmer'ın evinin de bombalandığı bildirilmişti.

Yemen muhalefeti, güvenlik güçlerinin bu hafta 50 muhalifi öldürdüğünü bildirdi. Yemen'de Ocak ayından beri Devlet Başkanı Salih'in istifası talebiyle düzenlenen gösterilerde ölenlerin sayısı 370'i aştı.

Salih son olarak görevini devretmesini öngören KÄ°K'in planını reddetmiÅŸti.   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!