Yedi kişilik aileyi yok eden yangına beş yıl sonra tekrar soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Yedi kişilik aileyi yok eden yangına beş yıl sonra tekrar soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 12:21

Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı Ilgın köyündeki bir evde çıkan yangında korucu Mehmet Hanifi Yılmaz, eşi ve beş çocuğunun ölümüne ilişkin dosya, kapatıldıktan beş yıl sonra tekrar açıldı.

Haberin Devamı

Yangından kurtulan tek kişi olan, Yılmaz Ailesi’nin çocuğu Mehmet Yaşar Yılmaz’ın şikayeti üzerine yangını söndüremeyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) İtfaiyesi ve köy yollarını açamayan İl Özel İdaresi’nin yetkilileri soruşturma geçirecek. Bu arada, iki kurum hakkında tazminat davası da açıldı.

EKİPLER MÜDAHALE EDEMEDİ

Diyarbakır Eğil’e bağlı Ilgın köyünde, koruculuk görevi yapan Mehmet Hanifi Yılmaz’ın evinde 31 Ocak 2012 sabahı 5.00 sularında yangın çıktı. Yılmaz Ailesi’nin çocuklarından, o tarihte 16 yaşında olan Mehmet Yaşar, çığlıklar üzerine uykusundan uyandı. Babası Mehmet Hanifi ile 18 yaşındaki ablası Gülistan’ın yerdeki ateşi söndürme çalıştığını gördü. Hızla büyüyen ateş bütün odayı sardı. Dumandan göz gözü görmüyordu.Yatağından kalkan Mehmet Yaşar odadan çıkıp bitişik evdeki amcasını uyandırdı. Amcası evin penceresini sökmeye çabaladıysa da başaramadı. Sabah evden, aynı odada uyuyan 48 yaşındaki Mehmet Hanifi ve 40 yaşındaki eşi Sabiha ile çocukları Gülistan, 12 yaşındaki Hacı, 11 yaşındaki Abdurrahman, dokuz yaşındaki Eyyüp ve yedi yaşındaki Adem’in cesetleri çıkarıldı. DBB İtfaiyesi’nin raporunda yangının sabah 06.20’de bildirildiği ve köye 08.30’da varıldığı belirtildi. Köyün kendi imkanlarıyla söndürdüğü yangına ekiplerin bir müdahalede bulunmadığı anlatıldı.

Haberin Devamı

Raporda, “Yangının sobadan çıkan kıvılcımlardan meydana geldiği kanaate varılmıştır” denildi. Kriminal Polis Laboratuarı, evdeki bulgular üzerinde yangın başlatıcı veya hızlandırıcı madde kalıntısı bulamadı. Eğil Cumhuriyet Başsavcılığı da 7 Şubat 2013’te kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

İTFAİYEDEN ŞİKAYETÇİ

Ailesinden geriye kalan tek kişi olan Mehmet Yaşar Yılmaz, dosyanın tekrar açılması için Avukat Muzaffer Ava’ya başvurdu. Ava da Yılmaz’ın korucu olduğunu ve görevi gereği verilen silah ve patlayıcıların yangına sebebiyet vermiş olabileceğini savunarak, harekete geçti. Dosyayı açan Ava, DBB’ye itfaiyenin neden iki saat geç gittiğini sordu. DBB de gecikmenin kar yağışından kaynaklandığını bildirdi. Ava da “Yangının sobadan çıkan kıvılcımlardan meydana geldiği kanaatine nasıl varılmıştır” diye sordu.

Haberin Devamı

DBB’den yanıt verilmedi. Ava da bunun üzerine Eğil Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, kar yağışı nedeniyle kapanan yolları açmayan İl Özel İdaresi ile yangını söndüremeyen Eğil ve DBB İtfayesi yetkilileri hakkında şikayetçi oldu. Dilekçe, 8 Mart’a işleme konarak, soruşturma başlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!