Yedi ay boyunca yanlış aşı yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Yedi ay boyunca yanlış aşı yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 00:00

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde, ölümcül olabilen arı alerjisi nedeniyle ’aşı tedavisi’ gören 32 yaşındaki çiftçi Mehmet Ali Adıgüzel’e, yedi ay boyunca bal arısı yerine yaban arısı aşısı yapıldı. Bu süre içinde bal arısı tarafından sokulmuş olması halinde Adıgüzel hayatını kaybedebilirdi.

MANİSA’nın Turgutlu İlçesi Ahmetli Köyü’nde çiftçilik yapan Mehmet Ali Adıgüzel’i, üç yıl önce tarlasında çalışırken bal arısı soktu. Bunun üzerine, yüzünde kızarıklık, şişme, yutma güçlüğü, fenalık hissi, baş dönmesi, çarpıntı ve bilinç bulanıklığı meydana geldi. Adıgüzel’e, kaldırıldığı Turgutlu Devlet Hastanesi’nde müdahale edildi ve hayata döndürüldü. İki çocuk babası şoku atlattıktan sonra geçen yıl aralık ayında arı sokmasından insanların ölebileceğini, aşıyla tedavi edilebildiğini öğrenince Ege Üniversitesi Hastanesi’nde başvurdu. Alerji laboratuvarında ’duyarlı protokol’ (ciddi-riski yüksek hastalar için uygulanıyor) ile aşı tedavisine başlanması gerektiği reçetesine işlendi. Adıgüzel, verilen reçeteyi aşıyı getirtecek firmanın Basmane’deki şubesine götürdü. 801 kod numaralı ’Apis Mellifera’ denilen bal arısı aşısı siparişi verildi. Adıgüzel 30 Aralık 2005 tarihinde ilk aşı için laboratuvara başvurdu. Haftada bir yapılan aşı sırasında bile ölümle sonuçlanabilen ’anaflaktik’ şok denilen alerjik reaksiyon gösterme riski olan Adıgüzel, geçtiğimiz haftaya kadar bu tedaviyi gördü.

KENDİSİ FARK ETTİ

Adıgüzel geçen hafta kendisi gibi bal arısı alerjisi olan hastalarla bekleme odasında otururken elindeki aşı kutusunun diğer hastalarınkinden farklı olduğunu gördü. Adıgüzel, yanlış aşı yapıldığını anlayıp panik yaşarken, doktorlar da durumu fark etti. Adıgüzel’e yeniden test yapıldı ve aşısı gereksiz yere yapılan yaban arısına karşı da alerji geliştirdiği belirlendi. Bunun üzerine Adıgüzel, beş yıllık immünoloji tedavisine alındı.

İmmünoloji Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ali Kokuludağ hatayı kabul ederken, Mehmet Ali Adıgüzel, "Olan olmuş. Benim derdim bana yeter" diyerek, hastaneden şikayetçi olmadığını söyledi.

Birkaç kez sokulanlar için risk daha fazla

Arı alerjisi, arının zehiri ile oluşan, toplumda sık görülen ve ölümcül sonuçları nedeni ile dikkatleri üzerine çeken alerjik hastalıklardan biridir. Arı alerjisi ile ilgili ciddi reaksiyonlar hemen her yaşta görülebilmekle birlikte sıklıkla ölümcül reaksiyonlar 20 yaş altında görülmektedir. Arı alerjisi özellikle arı tarafından birkaç kez sokulan ve genetik olarak yatkın kişilerde ortaya çıkar. Arı tarafından her tekrar sokulma reaksiyonun daha büyük boyutlara ulaşmasına yol açabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!