Yavrularını yiyen yunuslar

Güncelleme Tarihi:

Yavrularını yiyen yunuslar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alman Focus dergisinin haberine göre, İskoçya kıyıları açıklarında yaşayan yunuslar, çevre kirliliği ve gürültü yüzünden aşırı derecede strese girdikleri için daha küçük yunus türleriyle kendi yavrularını öldürmeye başladılar. 1992 yılından beri görülen tuhaf olaylarda kurbanların kaburga kemikleri kırık vaziyette bulundukları ve hepsinin de iç kanamadan öldüğü belirtildi. Bu arada bazı yavrularda ısırık izleri de bulunuyor.

Yavrularda bulunan diş izleri üzerinde yapılan incelemelere göre bu izler, büyük yunusların ağız yapısına tıpatıp uyuyor. Yüzlerinde mutlu bir gülümseme ifadesi bulunan ve hayvanlar aleminin en zeki üyeleri gözüyle bakılan yunusların barışçı doğalarını bir yana bıkarıp nasıl saldırganlaştıklarını araştıran zoologlar, yunusların çevrenin olumsuz etkileri yüzünden çıldırdığı sonucuna vardılar.

Yunusların daha küçük yunus türlerine yönelik davranış bozukluğunu araştıran Aberdeen Üniversitesi'nden zoolog Ben Wilson, bu cinayetlerin yemek paylaşımında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, cinsel düşkırıklığı veya oyun oynarken meydana gelen kazalardan kaynaklanabileceğini de düşünüyor.

Yavru katili yunusların durumu ise daha farklı... Biyolog Denise Wenger, denizlerdeki kirliliğin yunuslarda aşırı strese yol açtığını belirterek, ‘‘Deniz araçları gürültürüsü, ses dalgalarıyla yön bulan yunuslar üzerinde çok şiddetli etki yapıyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!