Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, çeşitli nedenlerle avlanan ve yine çeşitli nedenlerle denize dökülen deniz ürünlerinin ‘ıskarta’ olarak adlandırıldığını söyledi. Gönener, son zamanlarda yasal avlanma boyu altında kalan deniz ürünlerinin de ıskartaya alındığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Özellikle mezgit ve barbunya gibi balıkların sadece pazarlanabilir büyüklükte olanlarının, yani 3’te bir oranının alıkonulduğu ve kasalanarak limana getirildiği, kalan 3’te 2’lik bölümün, yani 150 kasalık avın 100 kasasının pazarlanamaz nitelikte olduğu ve denize döküldüğü belirlenmiştir. Aynı çalışmaya göre daha çok Eylül-Kasım ayları arasında avlanan çinakop balıklarının ise yüzde 36 ile yüzde 40’ının mevzuatta belirtilen avlanma boyundan küçük balıklardan oluştuğu belirlenmiştir. Yeterli olgunluğa ulaşamamış balıkların yoğun olduğu bölge ve dönemler belirlenerek, av yasakları buna göre oluşturulmalıdır. Önlem alınmazsa Karadeniz ölü
balık yuvasına dönecek.”