Yatay mimari nedir? Yatay mimari anlayışı ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Yatay mimari nedir Yatay mimari anlayışı ne demek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2020 19:49

Yatay mimari ne demek sorusu, gündemde yer alan TOKİ kura çekimi ve depremden etkilenen Elazığ'da başlayacak kentsel dönüşüm projesi ile yanıtı araştırılan konulardan oldu. Konut ve çevrecilik sektöründeki uzmanların da yaptığı açıklamalarda son dönemlerde ön plana gelen yatay mimari anlayışıyla şehirlerde düzenli bir görünüm kazandırılması hedefleniyor. Peki, yatay mimari nedir? Yatay mimari anlayışı ne demek? İşte, yatay mimari ile ilgili merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Yatay mimari anlayışı ile başlayacak olan kentsel dönüşüm ve TOKİ 100 bin sosyal konut projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda hayata geçirilecek. Yatay mimari anlayışına göre aşırı yüksek binalar ve az katlı yapıların seviyeleri birbirine yaklaştırılıyor. İşte, yatay mimari nedir sorusunun cevabını merak edenler için detaylı bilgiler.

YATAY MİMARİ NE DEMEK?

Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması şeklinde tanımlanabiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor. Yatay mimari ne demek? Yatay mimari faaliyetleriyle şehrin görünümündeki pürüzler olarak tanımlanan aşırı yüksek binalar ve az katlı yapıların seviyeleri birbirine yaklaştırılır.

Haberin Devamı

Apartmanlarda bulunan onlarca farklı dairenin olmaması ve her bir ailenin birbirine denk seviyelerde yaşaması olarak anlaşılıyor. Yatay mimarı ne demek? Bir bölgede konutlar 2 ila 3 katlı olacak şekilde bir karar çıkarıldığı taktirde, yan sokağa 25 katlı bir binanın yapılmasına izin verilmediği taktirde yatay mimari sisteminin kullanıldığı görülüyor. Bu sayede hem bölgeler arasında fark bulunmaması hem de şehrin siluetinin bozulmaması sağlanıyor.

YATAY MİMARİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yatay mimari tercih edildiği taktirde özellikle şehrin belirli bölgelerinde inanılmaz kat farkları olmayacaktır. İki ila beş kat arasında değişiklik gösteren düşük kat sayısına sahip binaların çok sayıda yapılması gerekiyor. 20 katlı bir binada yaşayan insan sayısı 200 oluyorsa, aynı metrekarenin bir konut için verilmesi halinde 10–50 kişi arasında insanın yaşamını sürdürmesi sağlanabilecektir. Yatay mimarinin tercih edilmesi halinde insanlara konutun iç metrekaresi açısından daha büyük bir alan sunulmayacaktır. Komşulukların hatırlanması, mahalle kültürünün gelişmesi, insanların sosyalleşmesi gibi faaliyetler yatay mimari ile mümkün oluyor.

 

BAKMADAN GEÇME!