Yatağan'da termik santral soluk aldırmıyor

Güncelleme Tarihi:

Yatağanda termik santral soluk aldırmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2005 15:17

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, kükürtdioksit oranın yükselmesi nedeniyle hava kirliliği yaşandı.

Haberin Devamı

Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ, yaptığı açıklamada, bugün saat 11.00'da ilçedeki sağlık ocağı yetkililerinin, havadaki kükürtdioksit oranının sınır değeri olan 500 mikrogram/m3'ü aştığını bildirdiklerini belirterek, “İnversiyon nedeniyle santralımızdaki 1 ve 3 numaralı üniteleri devre dışı bıraktık” dedi.

İlçede yaşanan inversiyonun mevsimsel nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Tığ, şöyle konuştu:
“Biz de zaten bugün 3 ünitemizi tam kapasite olarak değil düşük kapasitede çalıştırıyorduk. Havadaki kükürtdioksit oranının sınır değerlerini aştığının bildirilmesi üzerine ilk olarak 1 ve 3 numaralı üniteleri hemen devre dışı bıraktık. 2 numaralı ünite de kısa bir süre sonra devre dışı bırakılacak. İlçede durum normale döndükten sonra devre dışı bıraktığımız üniteler tekrar çalıştırılacak.”

Haberin Devamı

İnversiyonun meteorolojik bir olay olduğunu belirten Tığ, şunları söyledi:

“Yer seviyesi ile hava seviyesinin sıcaklığı aynı değil. Yukarı çıktıkça sıcaklık düşüyor. Yatağan Termik Santralı'nda bacalardan çıkan gazlar yukarı çıkarak yükselir ve dağılır. Ancak sonbahar döneminde ters akım oluşur. Yukarı çıktıkça düşmesi gerekirken, sıcaklık artar. Bu nedenle de bacalardan çıkan gazlar yükseklikteki sıcaklığın artması nedeniyle dağılamaz. Bunun sonucunda gazlar olduğu yerde kalır ve havadaki kükürtdioksit oranı artar. Buna da inversiyon adı veriliyor.”

Yatağanlı vatandaşlar ise ilçede sürekli inversiyon oluşması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Yıllardır bu sorunla karşı karşıyayız. Sağlımız da tehlike altında. Santraldaki baca gazı arıtma tesislerinin tamamlanarak bir an önce hizmete verilmesini istiyoruz” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!