YAŞ'ta 1977'de de benzer sıkıntı yaşanmıştı

Güncelleme Tarihi:

YAŞta 1977de de benzer sıkıntı yaşanmıştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2010 11:58

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına karşı çıkması üzerine kilitlenen YAŞ kararlarının benzeri 1977 yılında da yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı’nı Orgeneral Semih Sancar’ın yürüttüğü 1977 Yüksek Askeri Şurası’nda hükümet ile son onay makamı olan Cumhurbaşkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı atamasında karşı karşıya gelmişti.

Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önerilen dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Fethi Eser’e, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk karşı çıkarak, Hükümetin önerdiği Orgeneral Esener’i kararnamesini imzalamadı. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez bir YAŞ’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atama yapılmadı.

Daha sonra, Orgeneral Ali Fethi Esener 29 Ağustos’ta bu görevinden istifa etmişti. Adı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Olcay da istifa yoluyla bu görevini bırakınca, 30 Ağustos’ta üzerinde anlaşmaya varılan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kenan Evren atanmıştı.

Böylece, 1977 yılında yaşanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı krizi de bu ara formülle çözülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!