Yaşayan ünlüler masklarla ölümsüzleştirilecek

Güncelleme Tarihi:

Yaşayan ünlüler masklarla ölümsüzleştirilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2013 17:39

Konak Belediyesi'nce alanında Türkiye'nin ilk müzesi olarak kurulan İzmir Mask Müzesi, ünlü isimleri, yaşarken yüz kalıpları alınarak yapılacak masklarla ölümsüzleştirmek istiyor.

Haberin Devamı

Sanatçılar tarafından yapılmış çeşitli kategorilerde maskların yanı sıra Tevfik Fikret ve Aziz Nesin'in ölümlerinin ardından alınmış yüz kalıplarıyla yapılan “ölüm masklarının” da sergilendiği İzmir Mask Müzesi, bu koleksiyonun zenginleştirilmesi için bünyesindeki atölyede sürdürülen çalışmada yaşanan acı tecrübeyle “yaşam maskları” projesini geliştirdi.

MÜZEDEKİ MASKLAR / FOTO GALERİ

İzmir Mask Müzesi Atölyesi eğitmeni Eylem Sürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyelerinin öncelikli amacının ünlü isimlerin yüzlerini ölümsüzleştirecek masklarının yapılması olduğunu belirtti.

Dünyada, bunun kişilerin yaşamlarını yitirmelerinin ardından yüz kalıpları alınarak yapılan ve “ölüm maskı” olarak adlandırılan çalışmalarla yapıldığını ifade eden Sürer, ancak bunun ailelerin yaklaşımı nedeniyle kolay olmadığını söyledi.

BİRAND'IN YÜZ KALIBI ALINAMAYINCA...

Haberin Devamı

Sürer, müzedeki “ölüm maskı” koleksiyonunu genişletmek için yürütülen çalışmalar kapsamında gazeteci Mehmet Ali Birand'ın maskını müzeye kazandırmak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Müze olarak vefat eden ünlü kişilerin yüzlerinin kalıplarını almak ve dökümü yaparak ölümsüzleştirmek istedik. Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatının ertesi günü de yüzünün kalıbını almak istediğimizi söyledik. Büyük acı yaşayan aile izin vermedi. Tabi onları da anlamak gerekir. Bu tecrübeyle yaşayanların yüz kalıbını almanın daha kolay olacağını düşündük. Birçok insan, yüzünün kalıbını ister. O yüzden bu konuda sıkıntı yaşamayacağımıza inanıyoruz. Hedefimiz ünlülere ulaşmak. Ünlülerin 'yaşam masklarını' koleksiyon haline getirerek bir ilke imza atmış olacağız.”

Bir kişinin yüz kalıbının alınmasının çok basit ve kolay bir işlem olduğunu belirten Sürer, “Bu işlemde yüzün kalıbını alçılı bez ile 8-10 dakikada alıyor ve 15-20 dakikada maska dönüşebiliyor” dedi.

GELMEZLERSE BİZ ONLARA GİDERİZ

Sürer, “yaşam maskı” çalışmasında öncelikle yaşayan tüm Yeşilçam oyuncularının maskını yapmak ve İzmir Mask Müzesi koleksiyonuna kazandırmak istediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bunun yanında müzik, edebiyat ve sanat dünyasının ünlü ve usta isimlerinin masklarını müzeye kazandırmayı çok istediklerini dile getiren Sürer, “Türkan Şoray'ın maskını yapmayı çok isterim. Levent Kırca'nın, Erkin Koray'ın maskını da müzeye kazandırmak güzel olur. Yaşarken Yaşar Kemal'in yüzünün kalıbını almalıyız mutlaka. Sanatçılarımız İzmir'e gelemezlerse biz onlara gidebiliriz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!