"YaÅŸar yaÅŸamaz gibi"

Güncelleme Tarihi:

YaÅŸar yaÅŸamaz gibi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 00:00

MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi’nde yaşayan ünlülerin terzisi Nail Yurdakul, 82 yıldır kullandığı kimlik bilgilerinin kendi bilgisi dışında değiştirilmesi nedeniyle başlattığı hukuk mücadelesinde, ’mahkemeyi fuzuli meşgul etmek’ suçundan 178 TL para cezasına çarptırıldı. 82 yaşında olmasına rağmen nüfus cüzdanında yazan 1913 tarihi yüzünden 98 yaşında görünen Yurdakul, "Hiç bu yaştaki bir insana benziyormuyum?" diye isyan etti.

Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a kurşun geçirmez yelek yapan, İsmet İnönü’yü giydiren, Sanat Güneşi Zeki Müren’e sahne kostümleri hazırlayan, ’Süper Star’ Ajda Pekkan için yaptığı ekose giysiyi dünya çapında moda haline getiren, İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde defile yapan, Ankara’da yaptığı ’Atatürk’ün milli mücadele ve günlük yaşamında giydiği kıyafetler’ defilesi ile gönüllere taht kuran, 1970’li yılların ’Moda Kralı’ Naili Yurdakul, bir işi gittiği Dalaman Tapu Müdürlüğü’nde kimlik bilgilerinin farklı olması nedeniyle işlem yapılmayınca soluğu Köyceğiz Nüfus Müdürlüğü’nde aldı.

1929 DOÄžUMLU Ä°KEN, KÄ°MLİĞİNE 1913 YAZILDIÂ

Aslen, sonradan Kırıkkale’ye bağlanan Ankara’nın Keskin İlçesi’nde 17 Temmuz 1929 tarihinde doğan Yurdakul’a, kimlik bilgilerinin yanlış olduğu belirtililerek Kırşehir doğumlu Abdurrahman Naili Yurdakul adına düzenlenmiş, gün ve ay haneleri boş bırakılan 1913 doğumlu yeni bir nüfus cüzdanı verildi. Daha sonra ise verilen bu kimlikte doğum tarihi, hanesinde 25 Temmuz 1913 yazılı başka bir kimlikle değiştirildi.

HAKKINI ARADI, PARA CEZASINA ÇARPTIRILDI

Bunun üzerine Yurdakul, Köyceğiz Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, Yurdakul’un eski kimlik bilgileriyle yaşamını devam ettirmesine karar verdi. Köyceğiz Nüfus Müdürlüğü dosyayı Yargıtay’a temyize gönderdi. Yargıtay kararı bozdu. Yurdakul’un itirazı üzerine dosya ikinci kez Yargıtay’a gitti. Ancak, Yargıtay’ın kararında bir değişiklik olmadığı gibi Yurdakul, mahkemeyi boşuna meşgul etmekten 178 lira para cezasına çarptırıldı.

’YAŞAR YAŞAMAZ GİBİ’

Yeni kimlik bilgileriyle bir anda ablası Fahriye Bayramoğlu’ndan 6 yaş büyük olduğunu belirten Yurdakul, "Bu durumdan rahatsız oluyorum. Yolda durdurduklarında ne polis ne de jandarmaya durumu izah edebiliyorum. Ehliyettekilerle nüfus cüzdanı bilgilerim değişik. Durup dururken de neden bir sürü para verip yeni ehliyet alayım? Herkes benimle alay ediyor. Allah’tan sahtecilikten cezaevine girmiyorum" dedi. Bu durumun psikolojisini bozduğunu ileri süren Yurdakul şunları söyledi:

"Durumum, ’Yaşar ne yaşar ne yaşamaz’ misali. Hukuka güvenim sarsıldı. Benim normal hüviyetimle yaşamamı sağlasın. Bilgilerim değiştiğinde bankadan paramı alamadım. Oradaki bilgiler ile yeni bilgiler farklı. Mahkeme kararı götürüp emekli maaşımı aylar sonra çekebildim. Hiç 98 yaşında bir insana benziyor muyum? Toplum içinde sayılan, sevilen, yeri olan bir insanım. Bu kadar yılda tek sabıkam yok."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!