Yaşama şansı yüzde 5 olan hasta kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

Yaşama şansı yüzde 5 olan hasta kurtarıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 14:39

SİVAS'taki Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Öcal Berkan, Tokat'ın Turhal İlçesi'nde kalp krizi geçiren 54 yaşındaki Abdurrahman Öz'ü, dünyada ender yapılan bir ameliyatla hayata döndürdü. Yaşama şansı yüzde 5 olan hasta, ameliyattan başarıyla çıktı.

Turhal'da kalp krizi geçiren Abdurrahman Öz, geçen hafta Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Öz, Kalp Hastalıkları Merkezi'nde Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Öcal Berkan tarafından muayene edilirken kalpte hasar olduğu ve 4 damarının tıkalı olduğu teşhisi konuldu. By-pass ameliyatı olması gereken Abdurrahman Öz ameliyat olmaktan vazgeçerek memleketi Turhal'a döndü. Öz, kısa bir süre sonra yeniden kalp krizi geçirince tekrar Sivas'a getirildi. Yapılan muayenede kalpte hasarın büyüdüğü, kalbin arka alt kısmında delik ve yaralar oluştuğu ve kalp kapakçığı yetersizliği bulunduğu tespit edilerek hasta acilen ameliyata alındı.
 
Doç.Dr. Öcal Berkan aynı anda kalbin arka alt kısmında bulunan ulaşılması zor yarayı, hem de kapalı olan 4 damarı da açtı. Riski fazla olan ve 3 saat süren ameliyat sonrasında hasta yaşama döndürüldü. Çok zor bir ameliyat gerçekleştirdiklerini belirten Doç.Dr. Öcal Berkan, şöyle dedi:                    

“Hastanın rahatsızlığından dolayı kalbin pompalama gücü düşmüştü. Hastaya ilk olarak intraaortik balon pompası takıldı. Bu süre içerisinde hastanın kalbi 2 kez durdu. Bu koşullarda ölüm riski fazla iken hastayı ameliyata aldık. Hastanın kalbinde oluşan deliği kapatarak tamir ettik. Arka ve altında ulaşılması zor yerde olan yarayı hastanın kalbinin bir bölümünü keserek müdahale edip yeniden diktik. Diğer kapalı olan 4 damarı ise korneal by-pass yöntemi ile açtık. Kalp ıslatılmış ekmek gibiydi ve dikiş tutması çok zordu. Hastanın kanama riski olduğundan özel yapıştırma tekniği ile kapattık. Hasta ameliyathaneden hiç bir alet ve ilaç desteği olmadan çıktı. Kalp normal çalışmaya başladı. Dünyada bu tür hastalar ender olarak kurtarılabiliyor. Bunlardan birini gerçekleştirdik. Kurtarma şansı yüzde 5- 8 arasında olan ameliyat ile hastayı hayata döndürdük.”

Ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitesine kaldırılarak destek tedavisi uygulanan Abdurrahman Öz'ün sağlık durumunun iyiye gittiği ve kısa sürede taburcu olabileceği bildirildi. Müslümet Öz, böyle tehlikeli bir ameliyatı yaparak eşini hayata döndürdükleri için doktorlara teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!