Yasal ağaç katliamı

Güncelleme Tarihi:

Yasal ağaç katliamı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gaziosmanpaşa Cebeci Köyü sakinleri dinamitleme yüzünden orman yollarının kayarak yok olduğunu ve bir yangında itfaiyenin ormana giremeyeceğini iddia ediyor.

Orman Bakanlığı’na başvurarak sahibi oldukları kalker madeni sahasını genişletmek amacıyla çevredeki ağaçların kesilmesi talebinde bulunan madenciler, Devlet Orman İşletmesi’ne makbuz karşılığı para yatırarak ağaçların kesilmesini sağlıyor.

Gaziosmanpaşa Cebeci köyü Dereboyu mevkiinde maden işleten Su-Taş Madencilik şirketinin de ağaç kestirdiğini öne süren köy sakinleri bu duruma tepki gösterdi. Köylüler, ormanlık alanın madenciler, arazi mafyası ve gecekonducuların istilasına uğrayarak yok olmaya doğru sürüklendiğini öne sürdüler:

``Bu katliam aylar önce başladı. Ağaçlar kesilince arazi önce çoraklaşıyor, ardından da yağmurlarla birlikte kayıyor. Kazılan alanlara su dolarak göletler oluşuyor. Yazın bu göletlerde serinlemek isteyen çocukların yaşamı tehlikeye giriyor. Kesilen ağaçların açtığı yollardan ormana giren bazı uyanıklar, buraya peş peşe gecekondu dikiyor. Kısacası ormanlarda orman kanunlarını uyguluyorlar. Madenciler, ağaçların kesilmesi sonucunda genişleyen alanda patlattıkları dinamitlerle köy evlerine de zarar veriyor. Bu dinamitler orman yollarının kayarak yok olmasına neden oluyor. Önümüz yaz. Bir yangında itfaiyenin yangına ulaşacağı yollar kayboldu. Bu alan ormanken hiç gecekondu ve toprak kayması yoktu.''

Kadir Sayın ve Memduh Akıncı’ya ait Su-Taş Madencilik şirketinin yetkilileri ise bölgenin orman değil ‘çalılık’ olabileceğini ve ağaç kesiminin yasal olduğunu savundular: ``Bu alan ilk bakışta orman gibi. Ancak bize göre burası makilik veya çalılıktır. Bölgeye 1940’lı yıllarda kamu yararı gerekçesiyle özel kanunla madencilik izni verilmiş. Biz kesinlikle ağaç kesmedik. Kesme yetkimiz de yok. Şirketimize ait alandaki ağaçları Orman İşletmesi’ne bildirir ve kesim izni isteriz. Karşılığında gerekli parayı yatırdıktan sonra yetkililer kesim işlemini yapar.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!