Yasakla olmaz, şoförü eğitin

Güncelleme Tarihi:

Yasakla olmaz, şoförü eğitin
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan, uzayan bayram tatilinin daha ilk gününde, çoğu bu kez sınırlama getirilmeyen kamyon sürücülerinin neden olduğu kazalarda 46 kişinin ölmesini üzerine, ‘‘Yasaklarla bir yere gitme şansımız var mı?’’ diye sordu.

Londra'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tantan, bayramlarda kamyonlara trafiğe çıkma yasağı getirilmesinin yanlış olduğunu savundu ve ‘‘Her gün çıkıp şunu yasakladım, bunu yasakladım mı diyeceğiz. Artık buna herkesin karar vermesi lazım, halkın da, medyanın da’’ dedi. Kamyonlara yasak getirilmesi yerine sürücülerin eğitilmesi gerektiğini söyleyen Tantan şöyle konuştu:

‘‘Kazalar herkesin trafik kurallarına tam uymasıyla azaltılır. Trafikte karşılıklı saygı ve insanların eğitiminin yükseltilmesiyle bu sorun çözülür. Bayramın ilk günü otobanda bir sürücü dikkatsizlik sonucu tek taraflı kaza yaptı, bunu bile kamyon yasağına bağlamak isteyenler çıktı. Böyle anlayış olur mu? Son 10 yıldan beri kamyonların neden olduğu kaza oranı çok az. Ancak bu büyük bir rakam gibi gösteriliyor.’’

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri de, kısıtlama getirilmemesinin kazaları artırdığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını savundular, ‘‘Bu kazaların, standart kazalar olduğunu ve bu yıl, alınan tedbirler sonucu ölüm oranlarında azalma olacağını düşündüklerini’’ belirttiler. Yetkililer, 11-13 Mart 2000 tarihleri arasında 40 trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda 48 kişinin öldüğünü, 40 kişinin yaralandığını bildirdiler. Kazalara 7 kamyon, 3 tanker ve 1 çekicinin karıştığı kaydedildi.

Otobüs ve kamyonu kadınlar kullansın

TÜRKİYE'nin en eski seyahat firmalarından Kamil Koç'un Yönetim Kurulu Başkanı Sena Kaleli, şehirlerarası yollardaki kazaların asgariye inmesi için, otobüs ve kamyonları kadın şoförlerin kullanmasında yarar olacağını söyledi. Kadınların, erkeklerden daha dikkatli ve soğukkanlı olduğunu vurgulayan Kaleli, ‘‘Artık otobüs firmaları, kadın sürücüleri tercih etmeli. En azından, dikkatsizlik ve alkol yüzünden yaşanabilecek kazalar bitmiş olur. Biz bu konuda üzerimize düşen görevi yaptık. Kapılarımızı kadın sürücülere açtık. Yapılacak tüm başvuruları çok iyi değerlendireceğiz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!