Yasak, sigara bırakma merkezlerine talebi artırdı

Güncelleme Tarihi:

Yasak, sigara bırakma merkezlerine talebi artırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2008 12:22

“Tütün ve Tütün Ürünlerinin Kullanım Alanını” sınırlayan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından “sigara bırakma merkezlerine başvuranların sayısında bireysel ve kurumsal olarak artış yaşandığı” bildirildi.

Birçok ülkede faaliyet gösteren sigarayı bırakma merkezlerinden IQS'in Türkiye Direktörü Hicret Akarsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 10 ilde temsilciliklerinin bulunduğunu söyledi.

Akarsu, sigara bırakma tekniği olarak doğal ve kolay uygulanabilir programla bağımlıları iki aşamada sigaradan kurtardıklarını belirterek, ilk aşamanın fizyolojik, ikincinin ise psikolojik bağımlılığı ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütünün çalışmalarına göre, akciğer kanserinin yüzde 90'ının, ağız kanserinin tamamının, boğaz kanseri vakalarının yüzde 80'ine yakınının ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin en az yüzde 20'sinin sigaradan kaynaklandığını anlatan Akarsu, eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanseri ile ölüm tehlikesinin 2-3 kat arttığını söyledi.

Hicret Akarsu, “Türkiye'de sigara tüketimi açısından yıllık yaklaşık 15 milyar YTL harcanıyor. Ülkemizde son 20 yılda sigara tüketiminin yüzde 80 oranında arttı. 15 yaş üstü erkek nüfusun yüzde 62,8'i, kadın nüfusunun ise 24,3'ü, genel olarak nüfusun yüzde 43,6'sı sigara içiyor” dedi.

19 Mayısta yürürlüğe giren tütün ve tütün ürünlerinin kullanım alanını sınırlayan yasanın amacının, pasif içicileri ve çevreyi sigarının zararlarından korumak olduğunu anımsatan Akarsu, bu nedenle özellikle pasif içicilerin yasağı büyük memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Akarsu, yasağın, “sigarayı bırakmaya çalışan veya içmeye devam edenler için motivasyonlarını arttırıcı etki oluşturduğunu” dile getirerek, iş yerinde, alışveriş merkezinde, vapurda, durakta sigarasını rahatça içemeyen tiryakiler açısından, yasağın sigarayı bırakmaları için zemin hazırladığını kaydetti.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından sigarayı bırakmak için yapılan başvuruların bireysel bazda yüzde 20, kurumlar bazında ise yüzde 40 civarında arttığını anlatan Akarsu, bunun özellikle bankacılık sektöründe yaşandığını, kurumları verdikleri seminerler sonrasında takibe aldıklarını bildirdi.

“İLK ZAMANLARDA YASAĞA TEPKİLİYDİLER”

Türkiye'de değişik kentlerde şubeleri bulunan “Sigara Bırakma Merkezi” Direktörü Fatih Sözer ise yasağın merkezlerine ilgiyi arttığını belirterek, bireysel taleplerde yüzde 60, kurumsal taleplerde ise yüzde 100 oranında artış yaşadıklarını belirtti.

Sözer, “Sigarayı bırakmak için gelen vatandaşlar kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak görüyorlardı. Çünkü yasağın ardından sigara içmek için bina dışında veya alışveriş merkezleri dışına çıkarak ihtiyaçlarını gideriyorlardı. Bu kesim, ilk zamanlarda yasağa tepkiliydiler. Ancak sigarayı bıraktıktan sonra daha mutlu oldular” dedi.

Sigarayla Savaşım Vakfı Eğitim Danışmanı Hilal Arda da, sigara içmeyenleri korumak ve sigara içme oranını azaltmak amacıyla yürürlüğe giren yasayı “olumlu” bulduklarını söyledi.

Yasak sonrasında sigara içme oranında azalış gözlendiğini, bu anlamda yasanın teşvik ettiğini dile getiren Arda, yasanın resmi veya özel kurumlardaki çalışanların alışkanlıklarını da değiştirdiğini, “özel içme odalarının” kaldırıldığını anımsattı.

Sigara içenlerin çoğunun da yasağı desteklediğini dikkat çeken Arda, yasağın sigara merkezlerine doğal olarak ilgiyi arttırdığını vurguladı. Arda, bu tür merkezlere olan talebin yaklaşık yüzde 50 oranında arttığını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!