Yasak aşk kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Yasak aşk kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Polis, başına sıkılan tek kurşunla öldürüldükten sonra, direksiyona kelepçelenerek arabasıyla birlikte yakılan Yener Kaya'yı, bir arkadaşının öldürdüğünü belirledi. Karısıyla ilişkisini öğrenen işadamı, Kaya'nın korkunç sonunu hazırlamış.

İSTANBUL'da 30 Kasım 1995 gecesi saat 23:20'de arabasında öldürülerek yakılan işadamı Yener Kaya'nın, bir aşk cinayetine kurban gittiği ortaya çıktı. Bursa'da 28 Kasım 1995'te öldürülen ünlü tefeci Nesim Malki cinayetindeki gelişmelerden sonra borsacı Yener Kaya cinayetini tekrar mercek altına alan İstanbul polisi, iki cinayet arasında ilişki kuramadı. Malki ve Kaya'nın iş bağlantıları, alacakları ve borçluları didik didik edilmesine rağmen en ufak bir bağa rastlanmadı. Soruşturma ‘aşk cinayeti’ olasılığı üzerinde yoğunlaşıyor. Kuşkulu ise bir işadamı. Geçtiğimiz haziran ayında bir emniyet yetkilisi, Kaya'nın karısıyla ilişki kurduğu bir arkadaşı tarafından öldürüldüğünü ve katili ilk günden itibaren bildiklerini öne sürmüştü. Şimdi bu görüş ortaya yeni delillerin çıkmasıyla ağırlık kazandı. Aynı emniyet yetkilisi, olay gecesine ait telefon kayıtlarının incelendiğini ve ellerinde somut bilgiler olduğunu kaydederek, ‘‘Önümüzdeki günlerde ciddi sonuçlar alabiliriz’’ dedi.

KUŞKULU TELEFON TRAFİĞİ

Kuşkuları üzerinde toplayan bu işadamının olay gecesine ait telefon kayıtları bir hayli ilginç. Polisin elindeki 30 Kasım 1995 gününe ait bilgilerin özeti ise şöyle:

İşadamı cep telefonunu olay gecesi saat 18:00'den itibaren kapalı tuttu. Bu arada eşini cep telefonu yerine telefon kartıyla aramayı tercih etti. Eşine gecikeceğini söyledi. Bu sırada cep telefonuna mesaj bırakan üç ayrı kadını yine telefon kartıyla aradı. Bu görüşmeleri kısa sürdü. Bu sırada cep telefonunu hiç kullanmadı.

Yener Kaya da olay gecesi karısını aramış ve Ankara'dan 23:00 uçağıyla geleceğini söylemişti. Oysa Kaya 20:00 uçağına binerek İstanbul'a geldi. Yani karısı dahil Kaya'nın İstanbul'a erken geleceğini kimse bilmiyordu. Katil, Kaya'yı havaalanına iner inmez bu kez cep telefonuyla saat 20:50 civarında aradı. O sırada Kaya uçaktan yeni inmiş, servis otobüsünün içinde terminale yaklaşıyordu. Bundan sonrası ise karanlık. Kaya, güvenlik kameralarının tespitine göre havaalanından yalnız ayrıldı birkaç saat sonra TEM Otoyolu'nun Mahmutbey Kavşağı'nda, İSTOÇ Blokları'nın karşısındaki yan yolda 34 YK 487 plakalı otomobilinin içinde silahla vurulduktan sonra yakılmış olan cesedi bulundu. Otomobilinin direksiyonuna kelepçelenmişti.

Kaya'nın havalanından yarıldıktan sonra öldürüldüğü 23.20'ye kadar geçen 2.5 saatlik sürede ne yaptığı belli değil. Katil zanlısı işadamının da olay gecesine ait üç saati kayıp. Yani bu süre içinde o da Kaya gibi herhangi biriyle irtibat kurmuş ya da görüşmüş değil.

Peki bu kadar ayrıntılı bilgiler elde edilmesine rağmen, bu kişi neden bugüne kadar sorgulanmadı? İstanbul Emniyeti'nden bir başka yetkili, bu tip olaylarda kullanmak üzere geliştirdikleri yeni teknikleri bu cinayette kullanamadıklarını söyleyerek, ‘‘Kaya cinayeti bugün işlenmiş olsaydı zanlıyı ilk gün sorguya alabilirdik. Ancak o zaman bu tip cinayetlerde kullandığımız birtakım tekniklere sahip değildik’’ dedi.

Kaya cinayetinin çözümü konusunda önümüzdeki günlerde sonuç alınması beklenen bir incelemenin önemli bir adım niteliği taşıyabileceği belirtiliyor. Polis, Kaya cinayetinde çelişkili ifadeler veren bir başka kişinin de yakın takipte olduğunu, ancak bu ikinci olasılığın daha zayıf görüldüğünü belirtiyor.

Arkadaş eşiyle ilişki henüz bir yıllıktı

Orta halli bir polis ailesinin ortanca çocuğu olan Yener Kaya, 1987 yılından itibaren işdünyası içinde sürekli artan bir başarı grafiği sergiledi. Kaya bu süre içinde başarılı borsacılığı yanında bir başka alanda daha haklı bir ün yaptı: Çapkınlık. Kaya'nın sosyete ve gösteri dünyasından birçok kişiyle ilişkisinin olduğu yakın çevresi tarafından dile getiriliyor. Saint Benoit'li arkadaşları birkaç ilişkiyi birden yürüttüğünü söyledikleri Kaya için, ‘‘Eşi Gülseren Hanım'dan şaşılacak ölçüde çekinir ve korkar ancak yine de yapacağından geri durmazdı’’ diyorlar. Kaya'nın yanında çalışan bazı kişilerle ilişkisinin olduğu, ölümünden sonra bu ilişkisinin dava dosyasına da yansıdığı ortaya çıktı.

Kaya'nın ölümüne neden ilişkisi ise yaklaşık bir yıldır devam ediyordu. Bu süre içinde Kaya yakın arkadaşının eşi olan bu hanımla sık sık biraraya geliyordu.

Polisin dava dosyasına ilişkin verdiği bilgiler de, Kaya'nın öldürülmeden önce sorgulanmış olduğunu gösteriyor. Bir emniyet yetkilisi, Kaya'nın katiliyle arabada başbaşa kaldıktan sonra yaşadıklarını eldeki delilleri gözönünde bulundurarak şöyle aktarıyor:

‘‘Katil Smith Wesson marka tabancadaki 4 mermiyi boşaltıp cebine koydu. İçinde bir mermi kalan silahın topunu çevirdi ve namlusunu Kaya'nın başına dayayarak rus ruleti oynamaya başladı. Katil yanıtsız kalan her sorudan sonra tetiğe bastı. Yener Kaya sonunda katilin öğrenmek istediği şeyi itiraf etti. Gerçeği öğrenen katil tetiğe bastı.’’

Polisin tabanca üzerinde yaptığı kriminal inceleme bu olayı doğruluyor. Ayrıca mermi ateşlendikten sonra silahın topunun bir devir daha dönmüş olması da katilin sorgulama yaptığını ortaya koyuyor.

Otomobildeki cesedin Kaya olduğu kesinleşti

YENER Kaya cinayetinde üç yıldır karanlıkta kalan nokta yalnızca katilin kimliğiyle sınırlı değil. Bugüne kadar otomobildeki cesedin Kaya'ya ait olup olmadığı da bilimsel olarak kanıtlanabilmiş değildi. Diş kalıpları ve filmlerinin karşılaştırması olaydan üç yıl sonra geçtiğimiz aralık ayında yapılabildi. Savcı huzurunda yapılan bu incelemeden sonra Kaya'nın kimliği kesinlik kazandı ve ilgili rapor dosyaya eklendi. Bu karşılaştırmanın neden daha önce yapılmadığı sorusu da cevapsız.

Cesedin tanınmayacak kadar yanmış olması, kardeşleri ve eşinin teşhis yapamaması, hatta DNA testinin bile sonuçsuz kalması, özellikle Kaya'nın alacaklıları arasında hayatta olduğu görüşünün yayılmasına neden olmuştu.

Herşey kül olmuştu

Tamamen yanan otomobilde, DNA testine yarayacak bulgular bile çıkmadı. Polis, ancak dişler üzerinde yapılan araştırmalar sonunda yanan kişinin Yener Kaya olduğunu belirledi. Otomobilde Kaya'nın vurulduğu Smith Wesson tabanca ile kelepçe de çıkmıştı. Daha sonra yapılan cenaze töreninde, Kaya'nın eşi Şerife Gülseren Kaya ile kızı perişan haldeydi.

Zanlının adı gizleniyor

Korkunç cinayette kuşkular, Yener Kaya'nın yakın çevresinden bir işadamında yoğunlaşıyor. Adı şimdilik sır gibi saklanan işadamını, olay gecesi yaptığı ilginç telefon trafiği ele verdi. Bir emniyet yetkilisi bu ünlü işadamının, olay gecesi cep telefonunu sürekli kapalı tuttuğunu, ancak Kaya'yla 20:50 civarında son konuşan kişi olduğunu tespit ettiklerini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!