Yasa dışı TİKB örgütü davasında karar

Güncelleme Tarihi:

Yasa dışı TİKB örgütü davasında karar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 16:50

Yasa dışı Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği/Bolşevik (TİKB) örgütü adına 3 kişinin öldürülmesi, yaralama, gasp, soygun ve bombalama gibi eylemlere karıştıkları iddiasıyla yargılanan 22 sanıktan 3'ü ağırlaştırılmış müebbet, 2'si müebbet, 7'si de çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Haberin Devamı

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Sırrı Usta, Gürbüz Aydemir, Ramazan Şevket Yılmaz, Yüksel Yiğitdoğan ve Ulaş Dil hazır bulundu. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Esas hakkındaki son savunmalarını yapan tutuklu sanıklar, uzun süredir tutuklu olduklarını belirterek, tahliye talebinde bulundular.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların bir kısmının yasa dışı örgüt adına 2 Ağustos 1995'te Emrah Sarıtaş ve Ergin Topal'ın öldürülmesi, 23 Haziran 1998'de de bir akaryakıt istasyonundan silahlı yağma yaparak Deniz Birinci'nin öldürülmesi ile korsan gösteri, gasp, soygun ve bombalama olaylarına karıştıklarını belirtti.

Sanıklardan Gürbüz Aydemir, Ulaş Dil ve Yüksel Yiğitdoğan hakkında “Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmaya yönelik eyleme katılmak ve benzer eyleme iştirak etmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis veren heyet, Ramazan Şevket Yılmaz ile Sırrı Usta'yı da “Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmaya yönelik eyleme aslen iştirak etmek” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Cezalarında çeşitli nedenlerle indirim yapılan diğer sanıklardan Kazım Gedik “yasa dışı örgüte üye olmak” ve “ “yağma” suçlarından 14 yıl 7 ay, Özgür Bayka “yasa dışı örgüte üye olmak” suçundan 8 yıl 4 ay, Turan Uban, Fikret Eski, Hilda Özoğlu ve Kazım Yıldırım aynı suçtan 6 yıl 3 ay, Gürkan Güneysuy da 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Mahkeme heyeti, haklarında “yasa dışı örgüte üye olmak ve yardım etmek” suçlarından dava açılan 9 sanığın dosyasını da zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırırken, 1 kişinin de beraatını kararlaştırdı.

Heyet, Sırrı Usta'yı tutuklu kaldığı süre ve sağlık durumunu göz önünde bulundurarak tahliye etti.

Kararın açıklanmasının ardından sanıklardan bazıları çeşitli sloganlar attılar. Bu sırada ağızları kapatılarak slogan atmaları engellenmek istenen sanıklar ile jandarma arasında arbede yaşandı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Yasa dışı TİKB örgütünün “Bolşevik Grubu”na yönelik 6 Temmuz 1999'da İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce düzenlenen operasyonda, 12 kişi, 2 tabanca, bu silahlara ait 2 şarjör ve 446 adet fişek, bomba yapımında kullanılan malzemeler, 2 adet daktilo, 6 adet baskı aleti ve örgütsel dokümanla yakalanmıştı.

Örgüt üyelerinin, öldürme ve gasp olaylarının da aralarında bulunduğu çeşitli eylemlere katıldığı bildirilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!