Yargıya siz de uyun

Güncelleme Tarihi:

Yargıya siz de uyun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2010 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin (AYİM) 3 komutanın terfisine ilişkin kararını eleştirenlere tepki gösterdi.

“Hukukun aldığı kararlara uyacağız. Hoşumuza gitmeyen bir karar alınca eleştirmek, kararı kötülemek kabul edilemez” diyen Kılıçdaroğlu, dün yeni seçilen Parti Meclisi’nin ilk toplantısı öncesi ve sonrasında özetle şunları söyledi:

“Biz bir hukuk devletiyiz, hukuk devletinde yargı kararları uygulanır. Anayasanın emri bu. Verilen yargı kararlarına siz de uyacaksınız. ‘Benim arzu ettiğim şekilde karar verdi, ben alkışlayayım. Arzu etmediğim şekilde karar verdi, ben o kararın üzerine gideyim’ diye hukukta mantık olmaz. Hukukun üstünlüğüne inanan bütün toplumlar, yargının verdiği karara kendi kuralları ve zaman içinde uyarlar. Uymak da zaten zorunludur, uymayanlar görevlerini kötüye kullanmış olurlar.

Tek bayrak var

Bizim bir bayrağımız var, şehitlerimizin kanıyla sulanmış. Göndere çekilirken hepimiz saygı duruşunda bulunuruz, bu bayrak ne benim bayrağım ne başkasının bayrağı. Bu bayrak ulusun bayrağı, bu ulusun her parçası bu bayrağın sahibidir. Her kişi bu bayrağın sahibidir. Farklı bir bayrak tartışmasını yapmak bile doğrusunu isterseniz bizim onurumuzu kırıyor, böyle bir şey düşünülemez. Doğru da değildir.

Anadil yasağının kaldırılmasıyla ilgili olarak ilk yasa teklifini veren CHP’dir. Ama dilimiz Türkçe’dir, resmi dilimiz Türkçe’dir. Resmi dilin yanına başka bir dili koymak, doğru değildir, ülkeyi böler, ayrıştırır. Belçika örneği önümüzde duruyor, aynı kökten gelen insanların farklı dili konuştukları için bölündüklerini görüyoruz. Bu tablo önümüzde dururken, farklı bir dili Türkçe’nin seçeneğiymiş gibi ortaya koymanın doğru olmadığına inanıyoruz.

Başbakan sessiz

Bu konuda özellikle sayın Başbakan’ın sessiz kalmasını da bir türlü anlayamıyoruz. Gerçi kendisi ülkeyi pazarlamakla görevli olduğunu daha önce açıklamıştı. Ülkeyi pazarlamakla görevli bir Başbakan’ın bu olaylara sessiz kalması ‘acaba perde arkasında yapılan görüşmelerin bir sonucu mudur?’ diye bir kaygıyı da gündeme getiriyor.”

O rektör rektör değilmiş

BİR gazetecinin, “Celal Bayar Üniversitesi’nde öğrenciler, Rektör (Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli) tarafından azarlandılar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bir yöneticinin, rektörün, gençlere toleransla davranmaması, onların bir etkinliğine oldukça sert sözlerle engel olması üniversiteye yakışmaz. Üniversiteler özgürlük mekânlarıdır. Özgürlüğün olmadığı yerde bilim de olmaz, insanlık yetişmez. Bir rektörün gençlere kızıp ‘siz susun ben sizin yerinize düşünürüm’ anlayışıyla hareket etmesi, oranın üniversite olmadığını gösterir, o rektörün de rektör, bilim adamı olmadığını gösterir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!