Yargıya etik kodlar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yargıya etik kodlar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 21:54

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, HSYK’nın Avrupa Konseyi ile birlikte hazırladığı, Türkiye Adalet Akademisi ve Türkiye Barolar Birliği’nin paydaşı olduğu, Avrupa’dan yabancı uzmanların da katılımıyla 1.5 yıldır sürdürülen yargıya ‘etik kod’ çalışmasında sona gelindiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yılmaz, Hürriyet’e şunları söyledi: “Etik kodları yazmada büyük aşama kaydettik. Etik kodlara ilişkin hâkim ve savcı meslektaşlarımızın görüşünü almak için geçen hafta anket gönderdik. Anket sonuçlarını da aldıktan sonra kodların yazımına geçeceğiz. Bu etik kodlar içinde hâkim ve savcıların sosyal medya kullanıma ilişkin etik ilkeler de yer alacak. Hâkim ve savcıların sosyal medya kullanımı yargı bağımsızlığı açısından çok önemli bir konu. İfade özgürlüğü kapsamında tamamen yasaklayamıyorsunuz. Ama uygun olmayan şekilde sosyal medya kullanımı yargının saygınlığının altını çizerek söylüyorum tarafsızlığına çok büyük zarar veriyor. Çünkü özveri ile görev yapan hâkim savcıların emeğini boşa çıkaracak bir alete dönüşüyor. Bu paylaşımı sadece o ilgiliye mal edilmiyor. Bir hâkim-savcı da paylaşsa tüm teşkilata sirayet ediyor. Yargının saygınlığını, tarafsızlığını, yargıya güveni sarsabiliyor.

MÜSAMAHA YOK

Haberin Devamı

Sosyal medyanın uygun olmayan ve sorumsuz şekilde kullanımı ve yargının tarafsızlığını, güvenilirliğini sarstığı gerekçesiyle kınama, yer değiştirme hatta meslekten çıkarma ceza verdiğimiz hâkim ve savcılar var. Zekeriya Öz’e sosyal medya kullanımı yüzünden de meslekten çıkarma cezası verdik. HSYK olarak biz kararlıyız. Yargının tarafsızlığını gölgeleyen topyekûn yargının saygınlığını ve güvenilirliğini zedeleyen bu tür paylaşımlara izin vermeyeceğiz. Müsamaha etmeyeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!