Yargıtay'dan tahliye

Güncelleme Tarihi:

Yargıtaydan tahliye
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2018 22:14

YARGITAY 16. Ceza Dairesi yeniden milletvekili seçilen Enis Berberoğlu’na ‘gizli bilgileri açıklamak’tan verilen 5 yıl 10 aylık mahkûmiyeti oyçokluğuyla onadı.

Haberin Devamı

YARGITAY 16. Ceza Dairesi yeniden milletvekili seçilen Enis Berberoğlu’na ‘gizli bilgileri açıklamak’tan verilen 5 yıl 10 aylık mahkûmiyeti oyçokluğuyla onadı. Daire, milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verdi. Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı. Berberoğlu, durdurulan MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası almış, kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gelmişti. Daire, 24 Haziran’da yeniden milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılamanın durması talebini oyçokluğuyla reddetmişti. Tahliye talebini ise temyiz incelemesinin esastan görüşülmesi sırasında görüşme kararı alan Daire, esastan temyiz incelemesini dün tamamladı.

Haberin Devamı

İNFAZ DURDURMA VE SALIVERME

Daire, Berberoğlu’na, ‘devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak’ suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını oy çokluğuyla onadı. Anayasa’nın ‘yasama dokunulmazlığı’nı düzenleyen 83/3. maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verildi. Bu madde, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” düzenlemesini içeriyor.

GÖZLER MECLİS’TE

Yargıtay’ın kararı TBMM Başkanlığı’na gönderilecek. 5 yıl 10 aylık mahkûmiyet kararı Meclis’te okunursa Berberoğlu’nun milletvekilliği düşecek. Meclis Başkanı isterse kararı dönem sonuna kadar bekletebilecek. CHP İstanbul Milletvekili Berberoğlu üniversiteyi de kazandığı için vekilliği düşse bile kalan cezasını tamamlamak üzere açık cezaevine alınabilecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Berberoğlu’na önce casusluk suçundan 25 yıl hapis cezası verildi ve tutuklandı. İtiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını esastan bozdu ve dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bir ilke imza attı ve istinaf Mahkemesi’nin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti. Dosyayı yeniden ele alan İstinaf, bu kez Berberoğlu’na ‘casusluk’tan değil, ‘devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak’tan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı, Berberoğlu’nun ‘casusluk’ suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay’a gönderdi. Berberoğlu’nun, yargılamasının yeniden vekil seçilmesi nedeniyle durdurulması talebini reddeden Yargıtay 16. Ceza Dairesi cezayı onadı.

 

BAKMADAN GEÇME!