Yargıtay: Kimse yasaları inançlarına göre uyduramaz

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Kimse yasaları inançlarına göre uyduramaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin, RP'li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'nin bir yıllık hapis cezasını onayan kararında, şok bir gerekçeye yer verildi. Yargıtay'ın bu yönde ilk kez verdiği gerekçeli kararda, laik rejime sahip çıkıldı. Oybirliği ile alınan kararda, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir devlet olduğu vurgulanarak, ‘‘kişilerin dini inançlarını yaşarken, devletin yasa ve kurallarını kendi inançlarına uydurmayı isteme ve dayatma hakkına sahip olmadıkları’’ ifade edildi.

Hürriyet'in ele geçirdiği iki sayfalık gerekçeli kararda, şöyle denildi: ‘‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 2. maddesinde; Cumhuriyetin Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu kavramlarıyla temel ilkelerinin belirlendiği, bu ilkelere göre, laik devlet yapısı içinde herkesin özel hayatında inançlarını özgürce yaşaması en doğal hakkı olmakla birlikte, bireylerin devletin yasa ve kurallarını kendi inançlarına uydurmayı istemek ve dayatma hakkına sahip bulunmadıkları, bunun da ötesinde hiç kimsenin hukuk düzeninden de boyutlu olan kamu düzenine karşıtlığını gerekçe yaparak, toplumda gerginlik yaratıcı, insanları birbirlerine karşı kin ve düşmanlığa tahrik edici söz ve eylemlerde bulunma hakkına sahip olamayacağı...’’

Bu arada gerekçeli karar Karatepe'nin, yargılanmaması için savcılığın yazılı emir yoluna gittiğini ortaya çıkardı. Gerekçede, İstanbul 5 No'lu DGM'nin, Kayseri DGM tarafından verilen takipsizlik kararını kaldıran son kararının kesin olması nedeniyle, ‘yazılı emir’ yoluna başvurulmasının, yargılamayı durdurmayacağı ve erteletmeyeceği vurgulandı. Bu yöndeki temyiz itirazları, ‘yazılı emir başvurusunun yetkili merciine ve usulüne uygun yapılmadığı’ gerekçesiyle ve oybirliği ile reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!