Yargıtay, İbrahim Şahin'i "af kapsamı dışına" çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay, İbrahim Şahini af kapsamı dışına çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2001 00:00



Yargıtay 4. Ceza Dairesi, ''Kayıp Silahlar'' davasında ''görevi ihmalden'' bir yıl hapis cezasına mahkum edilen Emniyet Genel Müdürlüğü eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin hakkındaki hükmü bozdu. Daire, Şahin'in suçunun ''görevi kötüye kullanmak'' kapsamında değerlendirilmesini istedi.

Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nin toplam 15 kişi hakkında verdiği kararla ilgili İbrahim Şahin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve müdahil Hazine avukatının temyiz istemleri sonuçlandı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, temyiz istemlerini, Şartla Salıverme Yasası yürürlüğe girmeden önce 19 Aralık 2000'de karara bağladı.

Daire'nin kararında, suç tarihinde Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili olan İbrahim Şahin'in yurtdışından gönderilen silah, mühimmat ve teçhizata ait kolilerin orjinal ambalajları açılmadan Antalya'da devam eden kursa gönderilmesine ilişkin 23 Şubat 1994 tarihli yazıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimine gönderme eylemenin Türk Ceza Kanunu'nun 240. maddesi kapsamında değerlendirilmesi istendi.

Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi, Şahin'i aynı suçlamadan dolayı TCK'nın ''görevi ihmali'' düzenleyen 230/2 maddesi uyarınca 1 yıl hapis ve 1 yıl süre ile memuriyetten men cezasına mahkum etmişti.

Şahin'in mahkum olduğu TCK'nın 230. maddesi, Şartla Salıverme Yasası kapsamında bulunurken, hakkında dikkate alınması istenen 240. madde ise söz konusu yasa kapsamında değil.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal ve Bakım Dairesi Başkanı Necmettin Ercan, eski İkmal Dairesi Başkanlığı Depo Şube Müdürü Musa Teber, eski Dış Tedarik Şube Müdürü Mustafa Tekin Hatipoğlu, eski Akreditif ve Gümrük İşleri Büro Amiri Nazmi Kara, eski Antalya Özel Harekat Kursu Depo Sorumlusu Mustafa Büyük, eski Özel Harekat Daire Başkanlığı Gölbaşı Depo Sorumlu Uğur Çevik, eski Sayım ve Muayene Komisyonu Başkanı Sezai Boran, eski komisyon üyeleri Niyazi Pek, Arif Yıldız, Hasan Kozan ve Ali Durmuş, kursta yönetici olarak görev yapan eski Operasyon Şube Müdürü Lütfi Eraslan ve Emniyet Müdürü Şemsettin Canpolat ile İkmal Daire Başkanlığı Akreditif Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ömer Aydoğan hakkında ''silahların kaybolmasında sorumlulukları olmadığı'' gerekçesiyle verilen beraat kararlarını da inceledi.

Daire, bu sanıkların durumunun ise TCK'nın ''görevi ihmal'' ve ''görevi kötüye kullanma'' fiilleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanıkların durumunun sözkonusu TCK'nın ilgili maddelerine uyup uymadığı tartışılmadan yetersiz gerekçeyle hüküm kurulmasını yasaya aykırı bularak, yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu.

Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkları, Yargıtay'ın bu kararından sonra Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesineİlişkin 4616 sayılı Yasa'yı da dikkate alarak yeniden yargılayacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!